Prima instalare a unui fierăstrău orizontal de retăiere HR250 în Polonia: un producător de paleți înregistrează astfel creșteri impresionante de producție

De Wood-Mizer, Europe

AMESKO company produces high quality pallets with HR250 resaw

 

Afacerea a fost demarată de familia Skora la începutul anilor 90. „La momentul respectiv tatăl meu avea un ferăstrău circular improvizat acasă”, își amintește doamna Monica Skora-Szydlowska. „Îmi amintesc cum tatăl meu trebuie să împingă bușteanul înainte și înapoi pentru a-l transforma în cherestea.”

Pe măsură ce afacerea s-a dezvoltat, s-au mutat la periferia satului, fapt care le-a permis să-și extindă și mai mult producția. Acum fabrica produce paleți de dimensiuni personalizate și alte ambalaje din lemn. „Exportăm aproximativ 70% din toate produsele noastre în Germania”, menționează Monika.

 

AMESKO pallet factory in Poland

 

Log pile prepared for sawmilling

 

Pallets prepared for delivery

 

Compania „AMESKO” a investit recent în nou-dezvoltatul fierăstrău orizontal dublu de retăiere HR250 de la Wood-Mizer. Fierăstrăul este echipat cu motoare de 15 kW, care asigură suficientă putere pentru a retăia cu ușurință materialul lemnos și a recupera astfel cherestea suplimentară.

Am observat un consum de energie mai redus, mai puține lucrări de întreținere și de pregătire a personalul în comparație cu vechiul nostru fierăstrău circular”, declară Artur Szydlowski, care coordonează fabrica împreună cu fiica fondatorului, Monika. „Facturile de energie electrică au scăzut și s-au redus costurile operaționale”, explică Artur.

 

Wood-Mizer HR250 twin blade horizontal resaw

 
Fierăstrăul orizontal de retăiere Wood-Mizer HR250 este echipat cu dispozitiv electronic de comandă, care permite poziționarea ușoară a capului de tăiere și variația vitezei de avans.

„Cu fierăstrăul nostru de retăiere anterior era dificil să schimbăm înălțimea de tăiere, trebuia să oprim operarea pentru a adăuga sau îndepărta distanțierele de pe axe”, spune Artur. „Dar cu noul nostru fierăstrău HR250 putem face acest lucru prin simpla apăsare a unui buton. Se economisește astfel mult timp, iar producția devine mai flexibilă. Dispozitivele de comandă sunt foarte simplu de utilizat și foarte precise”, continuă Artur. „Modelul HR250 ne permite să retăiem rapid materialul lemnos, deoarece utilajul este acționat electric pe verticală în mod automat. În funcție de grosimea și duritatea materialului, variem viteza de avans."

 

Wood-Mizer HR250 twin blade resaw from back side

 

În configurația standard, fierăstrăul HR250 este livrat cu o rolă de fixare pneumatică și o rolă inactivă. „Distanța scurtă dintre role ne permite să retăiem material lemnos de orice dimensiuni”, spune Artur.

Fierăstrăul de retăiere este echipat cu un compresor de aer care asigură presiune pentru rolă și sistemul de întindere al pânzei. „Un alt avantaj al fierăstrăului HR250 este întinderea automată a pânzei - operatorii noștri nu trebuie să o monitorizeze în mod continuu”, adaugă Arthur.

Fabrica „AMESKO” operează mai multe fierăstraie multi-lamă cu bandă subțire. Unul dintre motivele pentru care s-a optat pentru modelul HR250 a fost că fierăstrăul folosește același tip de pânze. „Ne face procesul de producție mai ușor și mai flexibil, întrucât efectuăm ascuțirea și ceaprăzuirea pânzelor chiar noi înșine.”

 

The offcuts resaw at HR250 sawmill

 

În cazul unor anumite materiale lemnoase, aceste pânze pot recupera o scândură suplimentară, comparativ cu vechiul model de ferăstrău circular. „Tehnologia pânzelor subțiri ne ajută să reducem cantitatea de rumeguș generată și să mărim randamentul”, continuă Monica. „Vechiul nostru fierăstrău de retăiere avea o grosime a tăieturii de aproximativ 6 mm și 3 pânze, acum folosim 2 pânze înguste cu tăietură de 2mm grosime. Aceasta înseamnă că putem economisi chiar mai mult de o scândură.”

 

HR250 twin blade resaw generates an extra board from every offcut

 

Rumegușul produs în timpul procesului este colectat printr-un sistem de extracție într-un container și vândut ulterior unei companii care produce peleți din lemn pentru centrale termice. „Am conectat HR250 la sistemul nostru de extracție a rumegușului pentru a menține curată zona de lucru și a capului de tăiere”, spune Artur. „Este important ca volantele fără curea ale HR250 să fie întotdeauna curate. Acest lucru ajută la obținerea unei tăieturi precise în mod constant.”

 

AMESKO factory produces high quality pallets

 

Fierăstrăul HR250 este foarte compact datorită designului unic: cele două pânze sunt situate pe volanta superioară, și respectiv pe volanta inferioară într-un cap de tăiere unic. „Când ne-am hotărât asupra achiziției unui fierăstrău de retăiere, dimensiunea redusă a modelului HR250, ușurința de utilizare și versatilitatea acestuia au determinat opțiunea noastră pentru acest model”, explică Monika. „Fierăstrăul de retăiere HR250 a fost livrat pe un singur palet, l-am transportat în hala de producție cu ajutorul unui motostivuitor, l-am conectat la sistemul de extracție de rumeguș, iar în câteva ore fierăstrăul HR250 era pregătit de utilizare.”

„AMESKO” este una dintre primele unități de prelucrare a lemnului din Europa care a instalat HR250. Aparatul a fost modificat pentru piața europeană și certificat CE. „Suntem mulțumiți de serviciile Wood-Mizer”, afirmă Artur. „Adam Kubiak este un specialist excelent. Ne-a consiliat și ne-a sugerat HR250 ca soluție optimă pentru linia noastră de producție de paleți.”

Adam Kubiak este manager de vânzări al diviziei Wood-Mizer Industrial Solution. Cu o prezență de peste 20 de ani în cadrul companiei, acesta a participat la proiectarea mai multor linii industriale de prelucrare a buștenilor în Europa, Asia și Africa.

Privacy Policy