Un antreprenor polonez creează mobilier unicat din lemn vechi și artefacte din trecut

De Marcin Kozlowski, PR Specialist

OLD Mountains gives new life to salvaged wood

 

„Natura ne face fericiți” - este gândul care îi ghidează activitatea lui Kamil Broda, un antreprenor din Skarżysko-Kamienna, Polonia. Kamil a lucrat în instituții financiare timp de 20 de ani până când a decis în cele din urmă să-și împlinească visul de a lucra cu lemnul. Compania sa OLD Mountains a fost fondată pentru a crea mobilier și obiecte de uz zilnic din deșeuri de lemn, îmbinându-le cu materiale precum oțel, beton, sticlă și ceva mai mult - filosofia originală alăturată acestor produse unicat, pe care Kamil dorește să o transmită clienților săi.

OLD Mountains este o companie mică de familie situată în suburbiile unui oraș de dimensiuni medii, mărginit de păduri și câmpuri, unde este destul de ușor să ai acces la lemn și unde se găsește suficient spațiu pentru a instala mașinile de prelucrare a lemnului. Atelierul lui Kamil este dotat cu echipamente profesionale pentru prelucrarea lemnului, în principal mașini Wood-Mizer, iar stocul de produse unicat fabricate își așteaptă clienții.

 

OLD Mountains crew

OLD Mountains logo made from wood

OLD Mountains guiding thought

 

"Compania noastră de prelucrarea lemnului se ocupă cu proiectarea și producția de mobilier de ultimă generație și obiecte de zi cu zi, în care combinăm lemnul vechi cu betonul, oțelul și sticla. Prin alăturarea unor astfel de materiale, oferim clienților noștri un aspect deosebit și produse originale. Lemnul pe care îl obținem pentru producție este un material reciclat din deșeuri și provine din demolarea clădirilor agricole vechi sau din curățarea livezilor. Oțelul este reciclat de la mașini dezafectate sau care au fost uitate de toată lumea, dar prin produsele noastre, încercăm să redăm o parte din viețile lor anterioare", ne explică Kamil. „Ne dorim ca produsele noastre să reamintească de vremurile trecute, dar pe de altă parte, vrem să le facem plăcute privirii și evident cât mai practice posibil”.

 

OLD Mountains product sample

OLD Mountain products from salvaged wood

OLD Mountains simple and practical everyday tools

 

Încă un lucru care face ca produsele cu sigla OLD Mountains să fie excepționale - acestea transmit proprietarilor o filozofie originală. O caracteristică comună a tuturor produselor este promovarea artei „calmului vieții”, adică viața în armonie cu natura, bucuria de a experimenta ordinea și curățenia care se regăsesc în minimalismul obiectelor cotidiene din jur. O astfel de abordare a vieții ne poate ajuta să obținem liniștea interioară, siguranța și fericirea. Mesajul promovat de OLD Mountains este direct legat de ideei filosofice precum wabi-sabi, hygge și lagom, care se opun goanei materialismului sau participării la o cursă de șobolani. Totuși, pe de altă parte, acestea promovează moderația, funcționalitatea și aprecierea a ceea ce avem deja în jurul nostru. Acestea sunt tocmai produsele pe care Kamil le fabrică în atelierul său. „Produsele noastre îi ajută pe oameni să regăsească drumul către fericirea reală. Ele întăresc relațiile dintre oameni iar, cu produsele noastre în preajmă, oamenii se simt mai naturali. Clienții apreciază că produsele noastre sunt „tocmai ce trebuie”- adică sunt simple, confortabile, și fabricate în armonie cu natura", ne împărtășește Kamil.

 

OLD Mountains milled wood seasoning

OLD Mountains wood salvaged from fruit orchards

 

Compania lui Kamil Broda are doar trei lucrători, deci împărțirea rolurilor este clară. Folosind experiența sa profesională, Kamil se ocupă de proiecte noi de produse, activități de marketing și căutarea de noi căi de expansiune pentru afacerea sa. Ceilalți doi membri ai echipei, fratele mai mare și fiul lui Kamil, sunt lucrătorii operaționali care se ocupă de producția reală. „Lucrul cu lemnul a fost visul meu de multă vreme. Am admirat întotdeauna talentul fratelui meu Darek de a construi căsuțe pentru păsări, cutii de cadouri din lemn sau foișoare de grădină, iar acum a venit momentul în care ne putem alătura eforturile lucrând împreună cu lemnul ", afirmă Kamil.

Primele luni ale activității nu au fost ușoare pentru familie, deoarece și-au tratat munca mai mult ca pe un hobby, așa că nu au contorizat timpul necesar pentru realizarea produselor. Cu toate acestea, atunci când au trebuit să calculeze prețul pentru un client, s-au simțit dezamăgiți, deoarece costul a fost ridicat, iar profitul scăzut. "Am vrut să devenim independenți și am vrut să creștem productivitatea în atelierul nostru. De aceea am decis să investim în mașini profesionale pentru prelucrarea lemnului de la Wood-Mizer", ne împărtășește Kamil. Prima mașină pe care OLD Mountains a comandat-o a fost o mașină de rindeluit/profilat pe patru fețe Wood-Mizer MP260, care a permis operatorului să accelereze semnificativ procesul de pregătire a lemnului. "Pentru noi, este important să putem pregăti materialul rapid, cu precizie și consecvență. În caz contrar, ne va fi imposibil să oferim clienților noștri articole atractive într-o cantitate mare și termen scurt", ne explică Kamil.

 

ood-Mizer MP260 at OLD Mountains amazing job

Wood-Mizer MP260 quick and easy adjustment

Wood-Mizer MP260 infeed table and control box view

Wood-Mizer MP260 side cutterheads

 

Mașina de rindeluit/profilat MP260 combină mai multe operații de prelucrare a lemnului într-o singură unitate, iar atelierul economisește astfel spațiu, reduce cheltuielile de întreținere și sporește eficiența. "Este o mașină fiabilă și eficientă, ușor de operat și de reglat, cu care puteți menține o consistență ridicată a producției. Înainte de a comanda mașina de rindeluit/profilat MP260, am cercetat informațiile online. Am aflat că a fost oferită pieței suedeze timp de mulți ani, deci construcția sa a fost deja testată de un client scandinav exigent. În prezent, este oferită de Wood-Mizer, situată în Koło, Polonia, astfel încât pentru un client ca mine, este ușor să ia legătura cu departamentul de service, pot vizita fabrica și observa mașinile la lucru, sau pot stabili o întâlnire cu tehnicienii companiei la atelierul meu. Astăzi, cooperarea perfectă este vitală în construirea relațiilor de afaceri benefice de ambele părți", subliniază Kamil.

 

Wood-Mizer LT15CLASSIC Mobile with MP100 planer

Wood_Mizer LT15CLASSIC Mobile in transportation

 

O altă mașină pe care OLD Mountains a achiziționat-o pentru debitarea lemnului este fierăstrăul mobil LT15CLASSIC și mașina de rindeluit MP100. Acestea permit pregătirea materialului în etapa inițială de producție. "Cu ajutorul fierăstrăului LT15 Mobile, putem debita buștenii chiar la fața locului și ne putem modela produsele așa cum dorim. De exemplu, în timp ce curățăm vechea livadă de arborii nedoriți, putem decide forma viitoarelor noastre produse", nr spune Kamil . "Fierăstrăul nostru LT15 este construit din secțiuni transversale ale patului și suporturi laterale capabile să mențină pe pat inclusiv bușteni scurți, deci reprezintă o soluție perfectă pentru tăierea materialului pentru obiecte de zi cu zi de dimensiuni mici. Fierăstrăul are un cadru de pat robust, întărit, care rămâne rigid în timpul funcționării și pe durata transportului. Mașina de rindeluit MP100 este o soluție ideală pentru rindeluirea primară a lemnului umed chiar pe patul de fierăstrău. De asemenea, poate fi echipată cu cuțite de profilat și utilizată pentru pregătirea grinzilor pentru construcția de case. În cazul nostru , folosim mașina MP100 pentru fabricarea pereților despărțitori originali."

 

Wood-Mizer LT15CLASSIC Mobile while sawmilling

Kamil Broda from OLD Mountains checking the quality after first cut

 

Cooperarea cu Wood-Mizer a ajutat această afacere de familie să se extindă în două moduri semnificative. În primul rând, folosirea mașinii de rindeluit/profilat MP260 a contribuit la creșterea eficienței pregătirii materialului, păstrând în același timp precizia și consistența. În al doilea rând, fierăstrăul LT15CLASSIC echipat cu mașina de rindeluit MP100 le-a permis să preia controlul asupra pregătirii materialului încă din faza de tăiere a buștenilor. Kamil Broda admite că menținerea unor relații de afaceri bune cu Wood-Mizer este relativ ușoară, deoarece această companie oferă servicii excepționale clienților săi. Oricine a achiziționat vreodată un produs de la OLD Mountains trebuie să fi observat că, în afară de produsele estetice și funcționale, mai primește ceva – și-anume un ghid filozofic despre „Cum să trăiești inteligent și rezonabil”.

 

OLD Mountains in cooperation with Wood-Mizer

OLD Mountains in cooperation with Wood-Mizer

 

***