Fierăstraiele Wood-Mizer sunt utilizate la restaurarea mănăstirilor din nordul Bulgariei

De Wood-Mizer, Europe

The monastery restored with the preservation of its authentic architecture

 

Vechea mănăstire Varovitec din orașul bulgar Etropole este restaurată pentru conservarea aspectului său din trecut.

Mănăstirea Etropole a Sfintei Treimi este cunoscută dincolo de granițele Bulgariei. De-a lungul secolelor, aceasta a reprezentat destinația multor pelerini religioși creștini din toată lumea. Clădită în 1158, mănăstirea continuă să fie o comoară a cunoașterii și o importantă școală literară. Aici au fost rescrise și distribuite cărțile liturgice nu doar pentru mănăstirile din Bulgaria, ci și pentru cele din Serbia, România și Muntele Athos. Biblioteca Națională din Sofia adăpostește 76 de manuscrise ale Mănăstirii Etropole.

Astăzi, părintele Emil Georgiev Yakimov are grijă de mănăstire. Acesta a primit binecuvântarea pentru munca sa în anul 2003. Părintele Emil a lucrat neobosit timp de 15 ani și a realizat foarte multe. Recent, a inițiat un proiect pentru restaurarea vechii mănăstiri.

"Biserica, în forma sa actuală, a fost construită între anii 1858-1860—pe parcursul doar a doi ani,” povestește părintele Emil. “La acea vreme, Bulgaria se afla sub stăpânirea Imperiului Otoman, iar legenda spune că sultanul turc avea o fiică. Aceasta a fost vindecată și s-a recuperat la mănăstirea Varovitec, iar sultanul, în semn de recunoștință, a eliberat o “permisiune”—aceea de a construi o biserică. Acest document de permisiune este păstrat în mănăstirea noastră."

Părintele Emil Yakimov a ajuns aici împreună cu familia sa în anul 2003.

“La început, ne-am apucat să reparăm biserica. S-a dovedit că acoperișul trebuia înlocuit complet. Această lucrare a fost extrem de dificilă și a necesitat foarte multe materiale de construcție," spune Emil. "Mănăstirea deține 4,000 acri de pădure, deci nu duceam lipsă de resurse lemnoase, dar a fost nevoie de o mulțime de dimensiuni și tipuri diferite de lemn pentru a duce la bun sfârșit lucrarea."

În 2008, părintele Emil a aflat despre fierăstraiele Wood-Mizer și s-a decis să cumpere primul fierăstrău pentru a ajuta proiectul.

 

With the help of sawmills the monastery mills logs from own forestsWith the help of sawmills the monastery mills logs from own forests

 

Fierăstraiele Wood-Mizer sunt ușoare în greutate, mobile și extrem de precise. Chiar și în pădurile dense, acestea pot debita eficient bușteni de dimensiuni variate. Deoarece pânzele înguste realizează o tăietură cu grosime de doar 2 mm, economia de lemn crește randamentul, fiind produsă cel puțin o scândură în plus din fiecare buștean, comparativ cu pânzele circulare.

Ca și companie, Wood-Mizer se bazează pe principiile creștine, evidențiate în misiunea companiei, și cooperează larg cu alte organizații creștine. Din acest motiv, mănăstirea Etropole a achiziționat modelul LT40 în anul 2008 la un preț special, din care Wood-Mizer nu a obținut niciun profit.

"Cu ajutorul fierăstrăului LT40, am început să debităm lemn din pădurile noastre, iar acoperișurile și pardoselile au fost recondiționate în toate clădirile," relatează părintele Emil.

 

The sawmills cut boards with great precisionThe sawmills cut boards with great precision

 

Arhitectura mănăstirii Varovitec este foarte specifică, iar astfel s-a decis ca aspectul extern al clădirii să fie conservat așa cum a fost inițial, pentru generațiile următoare.

În anul 2012, s-a început construcția clopotniței. Mulțumită donațiilor, mănăstirea a comandat clopote de la frații Veleganov.

 

The monastery restored with the preservation of its authentic architectureThe monastery restored with the preservation of its authentic architecture

 

"Această familie realizează clopote de mai multe generații, și nu doar pentru Bulgaria. Am făcut o alegere foarte bună,” povestește părintele Emil Yakimov. În fiecare dimineață la 8:05, clopotul anunță începutul slujbei liturgice.

Mulți pelerini au susținut restaurarea mănăstirii cu donații. Mulțumită suportului lor, a fost posibilă comandarea picturilor murale de la atelierul lui Sasho Rangelov.

"Înainte, nu existau picturi, astfel că acestea reprezintă lucrări de artă deosebite, pe care artistul Sasho Rangelov le-a pictat împreună cu echipa sa pe parcursul a 4 ani."

 

Famous Bulgarian painter Sasho Rangelov decorated the temple's interiorFamous Bulgarian painter Sasho Rangelov decorated the temple's interior

 

Vechile încăperi monastice au fost reconstruite în camere pentru oaspeți.

"Ca dimensiune, acestea au rămas la fel, dar le-am adăugat utilitățile necesare – dușuri și toalete – în fiecare încăpere,” ne prezintă părintele Emil. Acum, pelerinii au oportunitatea să rămână în mănăstire timp de mai multe zile.

 

The former monastery cells rebuilt into guest roomsThe former monastery cells rebuilt into guest rooms

 

Lemnul necesar construcțiilor este debitat și lăsat să se usuce în aer liber, iar lucrările de restaurare și reparații continuă în prezent.

"Conform planurilor, aproape am finalizat această construcție,” părintele Emil indicând încăperile monastice, care au fost până în prezent pe jumătate reconstruite.

"Am fost foarte satisfăcuți de funcționarea fierăstrăului Wood-Mizer LT40, și ne-am decis să achiziționăm încă unul anul trecut,” continuă părintele Emil. “Am primit un discount bun, iar acum materialul debitat pe aceste două fierăstraie este utilizat pentru restaurarea altor biserici și mănăstiri din ținutul nostru. De exemplu, am început să debităm lemn pentru o veche mănăstire din orașul Lovech, care datează încă din secolul al IX-lea. Biserica din această mănăstire era complet distrusă, dar astăzi este restaurată din materialele fabricate de fierăstraiele noastre Wood-Mizer.”

 

The timber is used for renovations of monasteries in whole BulgariaThe timber is used for renovations of monasteries in whole Bulgaria
At the moment the monastery operates two Wood-Mizer sawmillsAt the moment the monastery operates two Wood-Mizer sawmills
Abonati-vă la newsletter-ul nostru
Primiți notificări pe email despre promoţii speciale şi produse noi!