Un inginer pensionar prelucrează lemn în Alpii francezi

Retired Engineer Sawmilling and Woodworking in the French Alps

 

Henri Kurzaj este un antreprenor francez de origine poloneză care lucrează cu lemnul de aproape șase ani. Firma sa Forest-Ethik se ocupă de design-ul și conceptul de produse originale fabricate din lemn local.

 

„Dintotdeauna mi-am dorit să găsesc un loc unde să mă relaxez și să am parte de contactul strâns cu natura. Ca inginer constructor, conduceam mult mașina în interes de servici și vizitam diverse șantiere, dar mi-am dorit întotdeauna să ajung să îmi cumpăr un teren și să mă bucur de prezența naturii zilnic”, ne împărtășește Henri. Într-adevăr, acum cele 14 hectare ale sale de pădure și câmpuri reprezintă o oportunitate fantastică pentru el de a asculta cântecul păsărilor și vedea copacii cum cresc.

Savoia este o regiune franceză situată la poalele Alpilor care se învecinează cu Elveția și Italia. Este renumită nu numai pentru condițiile sale excelente de practicare a alpinismului, ci și pentru produsele locale originale. Brânzeturile și vinurile locale cu eticheta „Savoie” sunt cunoscute ca fiind unele dintre cele mai bune din Franța. La fel și mobilierul din lemn masiv provenit din pădurile locale. „Cred că lemnul masiv din pădurile noastre este nobil și frumos, iar de aceea ar trebui prețuit și respectat”, afirmă Henri Kurzaj.

 

 

Chiar dacă Henri este un inginer constructor la pensie acum, el este încă activ în afaceri. "Mă inspir mult din pădurile care mă înconjoară. Sunt mulți copaci în zonă, în special frasin. Există, de asemenea, multă concurență în regiune cu multe companii de renume care produc mobilier și diverse articole din lemn. Este o provocare să particip la competiție și să ofer clienților modelele mele originale din lemn”, subliniază Henri. "Mă bucur că pot oferi lemnul local frumos, care nu provine de pe vreun continent îndepărtat. Sunt mândru că pot lucra cu lemnul din pădurea mea. Îmi oferă o adevărată inspirație."

Henri fusese fascinat de lemn, în special de cel masiv, cu mult înainte de a înființa compania de prelucrare a lemnului Forest-Ethik. La început, au existat creații mici și simple pe care le-a proiectat și realizat în atelierul său, dar foarte rapid a progresat spre realizarea de produse mai proeminente, cum ar fi mese, bănci, scaune sau rafturi - toate realizate din lemn masiv natural.

"Ceea ce îmi place la lemn este caracterul său. Fiecare buștean pe care îl debitez este diferit, chiar dacă este același tip de lemn. Lemnul diferă întotdeauna ca miros, aspect și atingere", observă Henry.

 

 

Forest-Ethik oferă produse din lemn masiv care sunt proiectate creativ și finisate cu cea mai înaltă precizie. "Sunt autorul acestor creații și lucrez singur la realizarea proiectelor, conceptelor și ansamblurilor. Datorită profesiei mele anterioare în ingineria tehnică, dețin suficiente cunoștințe și experiență pentru a realiza eu însumi toate etapele de producție", spune Henri.

„În cadrul proiectelor mele, încerc să construiesc de fiecare dată ceva foarte diferit, care nu există pe piață. Poate fi o masă, un scaun, un articol de mobilier, practic ceva care nu se găsește în nicio școală cunoscută de meserii, o combinație de oțel și metal. Și știu cum să o fac; am un brevet pentru aceasta, care se numește Forest-Ethik."

 

 

„Ceea ce oamenilor le place foarte mult la lemnul masiv sunt formele și modelele sale naturale, mai ales când sunt vizibile bine în produsul final. De aceea, când lucrez cu lemnul, încerc să-i păstrez toate formele naturale, curbele și marginile aspre, " explică Henri.

Se pare că lemnul oferă inspirație lucrătorilor în lemn precum Henri și clienților care găsesc idei noi pentru diferite produse din lemn.

"Clienților mei le plac combinațiile creative de lemn și metal. Le ascult ideile și îmi dau seama cum să le transform viziunea într-un produs real. Uneori sunt uimit de cât de creativi sunt clienții mei", admite Henri.

 

 

Gama de scule și mașini pe care Henri le folosește variază de la un simplu fierăstrău cu lanț folosit la doborârea copacilor morți sau deteriorați în pădurea sa la diverse mașini de rindeluit și șlefuitoare și, în final, la fierăstrăul Wood-Mizer LT20 hidraulic. „Îmi place acest fierăstrău pentru flexibilitatea, mobilitatea si evident pentru capacitatea mare de debitare pe care mi-o oferă. Debitez bușteni de 5,5 m cu un diametru de peste 60 cm și obțin precizie mare de tăiere. Fierăstrăul LT20 are un sistem automat de control al grosimii scândurilor (denumit Setworks),” explică Henri.

„În primul rând, trebuie să observ forma și să măsor lungimea bușteanului. În continuare, cu ajutorul funcțiilor hidraulice, încarc bușteanul pe patul fierăstrăului, îl întorc pentru a identifica cea mai bună poziție de start și îl prind pentru a-l face stabil și sigur. Apoi încep să îl debitez în scânduri – pur și simplu!”

 

 

Henri recunoaște că se afla de mult în căutarea unui fierăstrău bun. La început, se folosea de un fierăstrău cu lanț pentru a debita buștenii, deoarece era singurul mod relativ ușor pe care îl cunoștea la acea vreme. Chiar dacă Henri a încercat să facă suprafețele cât mai plane, procesul era extrem de complicat și dura mult timp, ca să nu mai vorbim de standardele de siguranță care aveau de suferit.

Henri a experimentat apoi lucrul cu un fierăstrău cu lanț pe cadru și a încercat echipamente italiene și canadiene de debitat. Totuși, niciunul dintre acestea nu se apropia de ceea ce se aștepta el de la un fierăstrău.

„În urmă cu aproximativ cinci ani, am vizitat o expoziție în Lyon și am văzut pentru prima dată un fierăstrău mobil fabricat de compania Wood-Mizer. Am fost foarte entuziasmat pentru că era o soluție inteligentă, practică și profesională. M-am gândit că acesta trebuie să fie răspunsul la toate întrebările mele legate de debitarea lemnului”, își amintește Henric.

 

 

Henri a sunat la biroul francez al Wood-Mizer și a aflat despre fabrica Wood-Mizer din Polonia. Astfel, a decis să contacteze personalul polonez și să vorbească despre fierăstraie în limba sa maternă.

"Am beneficiat de o comunicare extrem de amabilă. Singura întrebare care rămânea era dacă sunt pregătit să investesc în acest fierăstrău? M-am hotărât să o fac, iar acum mă bucur pe deplin de decizia mea", punctează Henri.

Astăzi Henri prelucrează material de lățime maxim 60 cm, iar dacă are nevoie să realizeze o piesă de mobilier mai mare, cere ajutorul colegilor dulgheri care îi asamblează construcția din lemn. Pe viitor și-ar dori să facă totul pe cont propriu, motiv pentru care ia în calcul să achiziționeze o mașină de rindeluit/profilat Wood-Mizer.

„Dorința mea este să pot realiza singur ansambluri mari din lemn”, spune Henri. "Aș putea să pregătesc materia primă pe fierăstrău și să produc articole finite pe o mașină de rindeluit/profilat. Știu că, cu mașina de rindeluit/profilat Wood-Mizer, acest obiectiv devine ușor de atins!"

 

 

***

 

Abonati-vă la newsletter-ul nostru
Primiți notificări pe email despre promoţii speciale şi produse noi!