Construcția Arcei lui Noe

De Wood-Mizer, Europe

The Building of Noah's Ark

 

Și Dumnezeu i-a spus lui Noe: „Fă-ți o arcă din lemn de gofer – cu lungimea de 300 de coți, lățimea de 50 de coți și înălțimea de 30 de coți. Construiți-o din trei punți. Căci iată, voi aduce un potop de ape pe pământ ... Noe a făcut aceasta; a făcut tot ce i-a poruncit Dumnezeu. ”- Extrase din Geneza 6, ESV

 

Arca reprezintă unul dintre cele mai iconice simboluri religioase din lume. Legendele potopului există pretutindeni unde trăiesc oamenii, un număr de peste 200 de culturi din întreaga lume păstrând legendele de potop și arcă. Deci, când fondatorii The Ark Encounter își gândeau următorul mare proiect, Arca a fost în fruntea listei.

 

Ark Encounter Day

 

Inspirația pentru proiect a început cu dorința fondatorului de a crea o atracție pentru familii, care să încurajeze oamenii să reconsidere relevanța Bibliei în zilele noastre. Reconstrucția acum finalizată a Arcei lui Noe din Williamstown, Kentucky, a durat puțin peste un an și jumătate și este considerată cea mai mare structură independentă de lemn din lume, cu un total de 7.300 m3 de cherestea folosită pentru construcția sa. De lungimea unui teren și jumătate de fotbal, volumul Arcei este echivalentul a 500 de remorci standard de camion și are trei niveluri de exponate, iar un restaurant de 600 de locuri este în curs de amenajare pe puntea superioară. Capacitatea maximă a Arcei este de 10.000 de persoane, cu toate acestea organizatorii intenționează să o limiteze la 3.000 în interior, în orice moment.


Proiectul

Viziunea proiectului aparține lui Ken Ham, președintele Answers in Genesis, și lui Patrick Marsh - un director de artă de renume mondial ale cărui modele includ atracțiile Jaws și King Kong de la Universal Studios din Florida, printre alte proiecte de profil din întreaga lume. Proiectul Arcei a început să fie schițat pe hârtie, combinând viziunea lui Patrick Marsh și expertiza în construcții și arhitectură a companiei Troyer Group, cu sediul în Indiana, care a construit Piața americană dedicată fermierilor din Elkhart, Indiana - cel mai mare hambar din lemn construit în SUA. LeRoy Troyer din partea companiei Troyer Group a condus planul arhitectural pentru The Ark Encounter și a recrutat constructori Amish din proiectele anterioare pentru a efectua lucrările de structură și dulgherie grele pentru Arcă.

 

Ark Encounter Construction

 

Prima întrebare care s-a pus a fost una simplă – cât măsoară un cot? Măsurând distanța de la cot până la vârful celui mai lung deget, au existat în trecut diferite lungimi de coți. Pentru proiectul Arcei, a fost utilizată lungimea de 51,8 cm pentru un cot – ceea ce a însemnat că dimensiunile totale ale Arcei sunt de 155,5 m lungime, 15,2 m înălțime și 25,9 m lățime.


Furnizarea de cherestea

Una dintre cele mai mari provocări cu care s-a confruntat proiectul a fost întrebarea cine va fi capabil să furnizeze tot lemnul în cantitățile și dimensiunile necesare. Răspunsul a fost dat de Colorado Timberframe, o companie aflată chiar la marginea orașului Denver, care pretinde că are „cea mai mare și mai avansată tehnologie de fabricație a cadrelor de lemn din America de Nord”. Această fabrică folosește cele mai moderne tehnologii în echipamentele de prelucrare de cadre din lemn care includ un fierăstrău extins Wood-Mizer LT15.

 

Ark Encounter Colorado Timberframe

Ark Encounter Logs

 

Keenan Tompkins, proprietarul companiei Colorado Timberframe, a primit un mesaj text de la unul din angajații săi care l-a întrebat, “Dacă avem cea mai mare fabrică de cherestea din America de Nord, atunci de ce să nu prelucrăm cel mai mare cadru din lemn?” Keenan a cercetat aspectul și a contactat The Troyer Group. Momentul nu ar fi putut fi mai perfect pentru etapa de proiectare a Arcei aproape de finalizare, iar Troyer Group chiar căuta în mod activ o companie care să furnizeze lemnul necesar. „Încercau încă să-și dea seama dacă o singură companie ar putea gestiona efectiv volumul proiectului”, a spus Keenan. „Le-am spus că avem capacitatea de a realiza întregul proiect. Suntem singura companie care poate prelucra lemnul de dimensiunile de care aveau nevoie, iar propriu-zis de a pune la dispoziție întreaga cantitate de cherestea."


Prelucrarea materialului

Compania Colorado Timberframe a primit contractul și a început imediat să lucreze. Cu 3.500 m3 de cherestea necesară pentru construcția propriu-zisă a cadrului din lemn, fiecare element individual din lemn a trebuit să fie dimensionat cu precizie. Îmbinările și găurile foarte precise trebuiau prelucrate în fiecare bucată de cherestea, astfel încât întregul cadru să poată fi asamblat conform proiectului. „A trebuit să mărim personalul angajat, pentru că am ajuns să operăm în trei schimburi și să lucrăm 24 de ore pe zi, 6 zile pe săptămână timp de aproape un an”, își amintește Keenan. „Echipa a constat din 25 de oameni în fabrică timp de un an - frezori, operatori de mașini și personal de curte. Nu mai socotesc echipa de montaj. Am mai avut încă 10 oameni care au lucrat alături de meseriașii Amish pe șantierul Arcei.”

 

Ark Encounter CNC Machine

Ark Encounter Logs

 

Întreaga cherestea tăiată rectangular utilizată în interiorul Arcei este din brad Douglas, recoltată și tăiată în Oregon, Washington și British Columbia, Canada. "În total, au existat 120 de semiremorci de lemn", a spus Keenan. „Am adus toată această cherestea tivită, iar planurile de inginerie aveau cerințe de dimensiuni foarte specifice pentru cadrele finale din lemn. Jumătate din lemn a trebuit să fie redimensionat înainte de a fi prelucrat pe mașina CNC. Deci, acolo am folosit mult fierăstrăul Wood-Mizer timp de un an. Aproximativ jumătate din structura din lemn a Arcei a trecut prin fierăstrăul LT15. ”

Ark Encounter Beams

 

Fierăstrăul LT15 face parte din gama de fierăstraie de start Wood-Mizer, de multe ori achiziționată de amatorii de prelucrarea lemnului sau de prelucrătorii aflați la început de activitate. Cu toate acestea, datorită capacității de a tăia orice lungime de lemn adăugând extensii de pat în număr nelimitat, LT15 este utilizat inclusiv de companii precum Colorado Timberframe în scopuri strict comerciale. "Fierăstrăul LT15 a reprezentat o parte esențială a procesului", afirmă Keenan. „A fost folosit atât la redimensionarea de cherestea pentru Arcă și, din moment ce cadrele pentru acest proiect erau atât de mari, a trebuit să ne confecționăm proprii paleți. Așadar, toți paleții au fost fabricați de fierăstrăul LT15 prin efectuarea tuturor tăieturilor și prelucrărilor materialelor reziduale. Vă puteți imagina câte paleți au fost necesari pentru 3.500 m3 de cherestea!”

Pânzele standard Wood-Mizer de 4/32 și 10/30 DoubleHARD au fost utilizate pe tot parcursul proiectului, cu toate acestea, pânzele au fost personalizate pentru a obține finisajul rustic al suprafeței pe care proiectanții Arcei îl vizau pentru grinzi. „Au vrut ca lemnul să aibă un caracter rustic pentru a arăta ca o cherestea aspră”, a spus Keenan. „A trebuit să modificăm pânzele pentru a obține același finisaj aspru pe care l-ați obține de la un gater vechi.”


Pregătiri suplimentare

Odată ce grinzile au fost aduse la dimensiunea corectă, a început procesul de prelucrare - profilurile, găurile și multe altele ce au fost prelucrate la fiecare grindă cu precizie maximă, datorită noii mașini CNC a companiei Colorado Timberframe. „Lemnul trece prin mașina CNC K2I Hundegger. Avem o pistă lată de patru picioare, deci poate prelucra grinzi de 120 cm lățime și până la 50 cm înălțime și 18,3 m lungime. Folosim această mașină pentru proiecte comerciale mari. Realizează toate conexiunile tradiționale de cadre din lemn - îmbinări în caneluri, precum și găuri și tăieturi de fante și orice fel de adâncituri sau crestături de care au nevoie bucățile de cherestea pentru a găzdui fie îmbinări din lemn, fie plăci din oțel.

 

Ark Encounter Construction

 

Dar nu tot lemnul a trebuit să fie rectangular. Proiectul Arcei prevedea 66 de bușteni masivi pentru stâlpii care mergeau de la puntea inferioară până la vârful Arcei - 16,8 m lungime. Un număr semnificativ din buștenii folosiți pentru coloane sunt din molid Engelmann morți recuperați din Utah. „Am depus un efort deliberat și concentrat pentru a încorpora cât mai mulți bușteni recuperați”, a spus Keenan. „Buștenii de molid stăteau morți și au fost recoltați în mod responsabil”. Colorado Timberframe a construit un sistem special pentru a roti buștenii masivi pentru stâlpi și a tăia toate cheresteaua necesară, operații care s-au făcut manual și au solicitat întreaga echipă de șase oameni două zile întregi doar pentru a finaliza un singur buștean.

În mod miraculos, compania Colorado Timberframe a livrat necesarul de lemn în termen, lucrând la proiect mai bine de 1 an, pe lângă continuarea activităților obișnuite de construcții de case din lemn și structuri personalizate pentru alți clienți. „Se făceau multe lucruri destul de incredibile cu lemnul înainte de inventarea oțelului și betonului”, reflectă Keenan. „Deci, este un fel de a ne întoarce la încorporarea și utilizarea acestui material, dar într-un context modern”.

Keenan ne împărtășește faptul că, deși The Ark Encounter a reprezentat un proiect uriaș, cheia succesului a fost managementul de proiect, organizarea și programarea atente pentru a se asigura că participanții nu sunt copleșiți de amploarea proiectului. „Fără Henning Mund, expertul nostru german în structuri în lemn și partenerul meu – nu s-ar fi putut face multe”, afirmă Keenan. „Eu personal cred că este cel mai bun specialist în structuri din lemn din SUA.”


Construcția

La aproximativ 2.000 km est de fabrica Colorado Timberframe, excavațiile la locul de amplasare al Arcei au început în august 2014 în Kentucky, cu 380.000 m3 de noroi îndepărtat pentru a curăța zona pentru Arcă. Lucrările de fundații au început în februarie 2015, iar construcția propriu-zisă a Arcei a început în iunie 2015 .

 

Ark Encounter Beams

Ark Encounter Building

 

Planul Arcei prevedea ca structura din lemn să fie așezată la 3,6 m de sol pe 102 stâlpi de beton. Pe măsură ce lemnul a ajuns în Kentucky, a început construcția structurii masive a cadrului din lemn. Ca orice altă structură din cadre de lemn, structura Arcei a fost împărțită într-o serie de secțiuni 2D numite „felii”. Pe măsură ce fiecare „felie” sau profil este asamblat și fixat la locul său, structura 3D începea să prindă contur. Asamblarea profilurilor a fost făcută la sol folosind platforme ridicate din lemn pentru a menține toate elementele strict aliniate, pe măsură ce erau îmbinate precum un puzzle uriaș.

Ark Encounter Workers

Ark Encounter Timbers

 

Primul profil cântărea 12,5 tone și a durat două săptămâni pentru asamblare și fixare. Două macarale mai mici l-au ridicat în poziție verticală și apoi o macara mare a ridicat profilul în poziția finală pe stâlpii de beton. Pe măsură ce echipa de construcție Amish a înaintat cu lucrul la fiecare bucată, până la sfârșitul proiectului, profilurile erau asamblate și instalate cu o viteză de două bucăți pe săptămână. Pe măsură ce proiectul s-a apropiat de final, Orie Lehman, unul dintre dulgherii Amish care a supravegheat realizarea structurii din lemn, și-a instalat fierăstrăul mobil Wood-Mizer LT40 pe șantierul Arcei, pentru a tăia tot lemnul necesar sutelor de bănci amplasate în interiorul și în exteriorul Arcei.


Aspecte legate de construcție

 • Greutatea Arcei – 15,800 tone
 • Ieșirile de incendiu pot asigura evacuarea în siguranță a 10.000 de persoane
 • 5,000 foi de schițe pentru fiecare aspect al structurii
 • Parcare pentru 4000 mașini
 • Restaurantul de 600 locuri este în construcție pe acoperiș
 • 15,150 foi de placaj
 • 27,000 mp de pardoseală din bambus
 • 67,467 găuri efectuate în grinzi
 • 95 tone de plăci de oțel și conectori
 • 7,300 m3 de cherestea utilizată pentru structură
 • 5,435 grinzi masive
 • 300,000 șuruburi
 • 50,000 cleme și bolțuri


Vizitarea Arcei

Ark Encounter este acum deschisă publicului larg și raportează că peste 300.000 de persoane i-au călcat pragul în primele două luni.

 

Ark Encounter

 

Ark Encounter a fost denumită a 8-a minune a lumii și a necesitat efortul a sute de oameni care au lucrat direct împreună pentru a atinge un obiectiv comun - realizarea celei mai mari structuri independente din lemn din lume. Cu abilitățile, echipamentele și dedicarea necesară de la companii precum Colorado Timberframe și Troyer Group, de proiectul Ark Encounter care îți taie răsuflarea se pot bucura vizitatorii din întreaga lume.

 

Fierăstraiele Wood-Mizer folosite la Arcă

În plus de fierăstrăul LT15 de la Colorado Timberframe, cel puțin alte două fierăstraie Wood-Mizer au fost implicate în proiectul Arcei. Un fierăstrău LT70 a fost folosit pentru tăierea primelor grinzi utilizate în cadrul ceremoniei inaugurale „Peg and Beam” de la începutul proiectului. Un fierăstrău portabil LT40 a fost, de asemenea, utilizat la fața locului în ultimele luni ale proiectului pentru a produce material pentru bănci și articole de finisaje suplimentare care puteau fi prelucrate din resturile de cherestea.

 

Ark Encounter Wood-Mizer Sawmill

Privacy Policy