Legendarul fierăstrău Wood-Mizer LT40: Aflați ce spun operatorii despre această mașină

De Marcin Kozłowski, PR Specialist

Wood-Mizer LT40: The Best Sawmill for Your Business

 

Primul fierăstrău Wood-Mizer a fost proiectat în 1982, iar de atunci compania Wood-Mizer a produs peste 100.000 de fierăstraie – dintre care o mare parte au fost modelul LT40. Ce face această mașină atât de specială?

MOBILITATEA. Fierăstrăul LT40 permite o conversie portabilă a buștenilor în cherestea, exact acolo unde materialul este necesar, de exemplu, pe un șantier de construcții, în curtea clientului, în pădure. Designul fierăstrăului este ușor și compact, ceea ce îl face ideal pentru remorcarea în spatele unei mașini. Capul de tăiere este bine fixat în timpul transportului, iar odată ce fierăstrăul ajunge la locul exploatării, tot ce trebuie să faceți este să reglați picioarele, să detașați aripile și... totul este pregătit de începerea lucrului!  

„LT40 este o mașină fantastică și utilă. Funcționează bine pe orice vreme. Face o treabă grozavă în tăierea de cherestea la munte. Funcționarea este simplă și intuitivă. Fierăstrăul poate fi transportat la locul de exploatare prin remorcarea de mașină. Nu mai trebuie să transportați astfel bușteni grei la fierăstrăul staționar. Ador să lucrez cu fierăstrăul meu LT40”, afirmă David Jones din Scoția, un utilizator entuziast al fierăstrăului LT40.   

 

 

VERSATILITATEA. ”Fierăstrăul LT40 este cel mai vândut model Wood-Mizer la nivel mondial, deoarece se potrivește profilurilor de afaceri ale majorității companiilor de prelucrare a lemnului. Este o soluție inteligentă pentru operatori individuali, pentru companii de mărime medie care își mențin producția la un nivel constant și chiar și pentru întreprinderile mari din industria lemnului care au posibilitatea de a extinde LT40 printr-o linie inteligentă de prelucrare”, observă Dariusz Kujawa, Manager Serviciu Clienți, specialist cu o îndelungată experiență.  

Fierăstrăul LT40 poate produce diferite tipuri de cherestea – de la cherestea clasică pentru construirea unei case până la diverse elemente de structură și finisaj de șipci sau scânduri. Fierăstrăul LT40 este compatibil cu o punte de bușteni, o masă de sortare, un circular de tivit scânduri (de ex., EG300) sau cu mașini de prelucrare multi-lamă (de exemplu, MR200). În plus, se potrivește excelent cu mașinile de rindeluit/profilat, de îndreptat la grosime sau cu fierăstraiele circulare cu masă produse de Wood-Mizer. 

 

 

FIABILITATEA. Fiabilitatea fierăstrăului LT40 este dovedită în aerul cald și umed al Africii subtropicale, în pădurile de conifere și foioase din Europa și în clima aspră din Scandinavia. Operatorii folosesc modelele LT40 pentru a debita diferite specii de lemn - rășinoase și foioase, lemn înghețat, umed și uscat. Uneori, fierăstrăul LT40 este folosit chiar și pentru a tăia cuburi mari de gheață pentru construcția de hoteluri de gheață!  

„Wood-Mizer oferă piese de schimb inclusiv pentru cele mai vechi modele LT40, ceea ce definește puterea mărcii Wood-Mizer, oferind în același timp multe beneficii proprietarilor de fierăstraie. Faptul că există atât de multe fierăstraie LT40 în uz la nivel global reprezintă dovada utilității și longevității mașinii”, subliniază Grzegorz Laskowski, director corporativ de producție și investiții, care lucrează în Wood-Mizer de la mijlocul anilor 1990.  

 

 

AFACERILE. „Mai demult, demararea unei afaceri de prelucrarea lemnului era întotdeauna legată de construirea unei infrastructuri pentru fierăstrăul staționar – realizarea pardoselii, construirea fundațiilor, ridicarea acoperișului etc., ceea ce genera costuri inițiale relativ mari. Având mobilitatea ca principală caracteristică a fierăstrăului LT40, multe persoane și-au putut demara afacerile după o pregătire de doar 2 zile în întreținerea și operarea fierăstrăului”, își amintește Grzegorz Laskowski. 

„Lansarea fierăstrăului LT40 a reprezentat o adevărată ocazie pentru tinerii oameni de afaceri, deoarece i-a încurajat să acționeze independent. Aceștia au putut lua singuri decizii de afaceri și au generat venit imediat. În plus, operarea fierăstrăului era destul de ușoară, iar întreținerea acestuia necesita doar o înțelegere minimă a mecanicii generale”, afirmă Richard Vivers, președintele Consiliului de administrație al Wood-Mizer Holdings Inc., implicat în conducerea companiei de peste 30 de ani și care și-a început activitatea profesională ca operator de fierăstrău în țara sa natală, Scoția.   

 

 

UTILIZATORII. Primul fierăstrău construit în 1982 în SUA a fost livrat clientului Joe Bistrovich, care a marcat începutul unei istorii de succes a modelului.

„În trecut, cea mai mare preocupare pentru compania noastră era prelucrarea bușteni de mari dimensiuni. Niciuna dintre companiile de prelucrare a lemnului din jur nu se descurca bine cu debitarea buștenilor de 70-80 cm lățime. Fierăstrăul LT40 pe care l-am văzut la prietenul nostru era în schimb exact modelul de care aveam nevoie. Ne-am bucurat să vedem că fierăstrăul economisea lemn, realizând o tăietură de doar 2 mm în buștean, iar funcționarea acestuia era ușoară și intuitivă. În plus, modelul se prezenta foarte compact și precis. Fierăstrăul pe care l-am achiziționat a făcut o treabă grozavă, mai ales pe esențe de lemn dure și scumpe”, afirmă proprietarul companiei poloneze DOM, specializată în construcția caselor din lemn.  

„Prețuiesc fierăstrăul LT40 mai ales pentru ușurința și confortul în operare. Pentru o femeie care lucrează zilnic pe această mașină, este importantă folosirea sistemului hidraulic pentru a încărca, roti, echilibra și fixa în siguranță buștenii pe patul fierăstrăului. Panoul de control al fierăstrăului LT40 a fost echipat cu dispozitivul pentru controlul automat al grosimii scândurii (Setworks), care mă scutește de a fi nevoită să număr și să rețin grosimea acestora. Dispozitivul Setworks recalculează aceste valori în mod automat, iar de fiecare dată când capul de tăiere revine în poziția inițială, dispozitivul îl reglează la grosimea dorită”, observă Sandra Eule, o femeie operator de fierăstrău din Turingia, Germania.

„Ne-am îndrăgostit de această mașină de când am văzut-o la prezentarea târgului”, își amintesc frații Geronazzo din Italia, care desfășoară o activitate de debitare a buștenilor pe bază de contract în regiunile greu accesibile din Alpi. „Cu fierăstrăul mobil LT40 putem ajunge la locul desemnat de client și putem lucra la fața locului. Odată ce ajungem într-o locație, pornim motorul pentru a-l încălzi iar, după câteva minute, suntem gata să începem să debităm buștenii. Astfel, am reușit să eliminăm problema transportului acestora și să economisim mulți bani. Nu avem nevoie de un tractor sau de un camion pentru a transporta bușteni din pădure și a livra scânduri la client”. 

 

 

FILOZOFIA. Un fierăstrău Wood-Mizer este mai mult decât o simplă mașină pentru transformarea buștenilor în cherestea. Aceste mașini ne învață exploatarea lemnului în mod responsabil, protejând și conservând pădurile pentru generațiile următoare. Fierăstraiele Wood-Mizer sunt adesea folosite pentru a revitaliza parcurile și pădurile, oferind buștenilor abandonați o șansă la a doua viață și o oportunitate pentru persoanele creative de a realiza obiecte practice din lemn. 

„Fierăstrăul LT40 a fost prima mașină creată având în vedere un management responsabil al resurselor forestiere. Cu pânzele de fierăstrău super-subțiri, care execută o tăietură de doar 2 mm în lemn, fiecare buștean este transformat în modul cel mai eficient, iar cantitatea de deșeuri este redusă la minim. Dacă presupunem că astfel putem salva cel puțin o scândură din fiecare buștean, putem înțelege cu ușurință câtă pădure putem salva de la tăiere într-o perioadă mai lungă de timp. În plus, mobilitatea mașinilor Wood-Mizer reduce amprenta de carbon a unui proces de prelucrare de cherestea, deoarece elimină nevoia de a transporta buștenii la un fierăstrău staționar, așa cum se întâmpla mai demult”, observă Robert Bagiński, Președinte al Wood-Mizer Industries din Koło, Polonia, aflat la conducerea companiei din anul 1996.

New York Heartwoods, o companie locală de prelucrare a lemnului situată în New York, SUA, este unul dintre promotorii așa-numitei economii urbane a lemnului, specializată în revitalizarea pădurilor și parcurilor urbane și în utilizarea rațională a buștenilor doborâți. „Am luat legătura cu Biroul de transport local, cu centrele de reciclare, precum și cu proprietarii de ferme și păduri pentru a „salva” buștenii care ar fi ajuns altfel deșeuri abandonate. Acest lemn capătă o „nouă viață” la noi, pe măsură ce îl transformăm în produse de mare valoare și practice, cum ar fi mese și bănci de parcuri, garduri, scânduri, mobilier sau chiar structuri de clădiri în oraș”, afirmă Megan Offner, co-fondatoare a companiei New York Heartwoods.

 

 

Fierăstrăul Wood-Mizer LT40 este o mașină clasică care a dat naștere întregii serii de fierăstraie LT iar, în anii următori, seriei LX. Astăzi, multe fierăstraie ale altor mărci seamănă atât de mult cu LT40 – urmându-i efectiv designul!

 

În 2022, Wood-Mizer a sărbătorit cea de-a 40-a aniversare a fierăstrăului LT40. Este o recunoaștere remarcabilă pentru această mașină, pentru inginerii săi de top, pentru toți angajații Wood-Mizer și pentru miile de proprietari ai săi din întreaga lume, care o pot numi cu mândrie „Legendarul meu fierăstrău LT40”. 

 

Aflați mai multe despre fierăstrăul portabil Wood-Mizer LT40:

***

 

Abonati-vă la newsletter-ul nostru
Primiți notificări pe email despre promoţii speciale şi produse noi!