Ascuțirea și ceaprăzuirea pânzelor - introducere

De Wood-Mizer, Europe

 

Îngrijirea corespunzătoare a pânzelor va asigura o durată mai îndelungată în care rămân ascuțite și pot fi ascuțite de mai multe ori. Wood-Mizer recomandă să lăsați pânzele să se odihnească o zi înainte de reinstalarea pe fierăstrăul-panglică. Aceasta permite relaxarea metalului și, în general, le asigură o durată mai lungă de viață.

Cum să vă ascuțiți singuri pânzele

Wood-Mizer furnizează mai multe mașini de ascuțit pânze, scalate pe diferite bugete și cerințe, că să puteți să vă ascuțiți cu încredere singuri pânzele. Toate mașinile de ascuțit pânze de la Wood-Mizer folosesc discuri CBN de cea mai înaltă calitate care ascut dintele de lup complet de fiecare dată și sunt livrate gata de utilizare.

Echipamente de ascuțit pânze

bms250

BMS250 este ideală pentru tăietorul de lemne care caută să investească într-o mașină de ascuțit automată, de calitate înaltă. Este echipată cu oprire automată, are prevăzută o capotă de mare capacitate pentru închiderea pânzei în timpul procedurii de ascuțire și include o gură de evacuare. BMS250 folosește discuri de ascuțit de 127 mm, care au variate profiluri. O racletă debavurează automat fiecare pânză.

bms500

BMS500 este proiectată pentru ascuțirea industrială a pânzelor. Discurile de ascuțit CBN de 203 mm furnizează o polizare de o calitate mai înaltă la viteze mai mari, sporind eficiența. Stația de comandă cu utilizare intuitivă include un afișaj cu contorul dinților, viteză variabilă de pilire și poate fi configurată rapid să se oprească după un număr anumit de dinți. O racletă debavurează automat fiecare pânză.

Procedură de ascuțire

Pasul 1: Curățarea pânzei

Înainte de a scoate pânza tocită de pe fierăstrăul-panglică, rulați pânza timp de 15 secunde, inundând-o cu fluid de lubrifiere pentru a îndepărta cât mai mult din seva depusă. Dacă nu este suficient pentru curățarea pânzei, periați-o cu o perie de sârmă.

Pasul 2: Ascuțire

Polizarea ascute dintele din nou și îndreaptă fiecare față a dintelui la corpul pânzei. Wood-Mizer recomandă să se folosească numai ascuțirea CBN a pânzei pe întregul profil. Dacă ascuțiți cu un disc standard, verificați dacă este polizat uniform profilul complet al dintelui și reglați profilul discului sau cama mașinii de ascuțit după cum este nevoie. Ascuțirea pe tot profilul este importantă, pentru că se formează fisuri dacă se sare peste o zonă. Două cicluri de ascuțire pentru fiecare pânză conduc la cea mai bună performanță și polizarea nu trebuie să fie prea dură.

Pasul 3: Îndepărtarea bavurii metalice

Debavurarea îndepărtează cele mai mici particule de surplus de metal rămase de la procedura de polizare. BMS250 și BMS500 de la Wood-Mizer execută automat această operație, dar pentru mașinile de ascuțit mai vechi este posibil să fie necesară efectuarea manuală a acestei operații, prin frecarea pânzei la interior cu un bloc de lemn. Este de cea mai mare importanță să se înlăture bavura de la polizare din partea de sus a dintelui, pentru o ceaprăzuire de acuratețe.

Pasul 4: Ceaprăzuirea dinților

Refacerea ceaprazului după ascuțire este un aspect foarte important pentru asigurarea performanței continue a pânzei. Punctul de ceapraz nu trebuie să fie nici prea jos, nici prea sus; trebuie ceaprăzuită numai 1/3 de sus a dintelui.

Cum să vă ceaprăzuiți singuri pânzele

Modelul și mărimea ceaprazului sunt foarte importante pentru o performanță de calitate la debitare. Dinții încovoiați eliberează calea pentru ca pânza să treacă lin prin lemn. Esențele moi fibroase au nevoie de un ceapraz mai mare decât lemnul de esență tare. Lemnul înghețat necesită o tăietură mai mică.

Un ceapraz prea mare produce o tăiere ineficientă cu o calitate slabă a suprafețelor. Un ceapraz prea mic produce prea mult rumeguș care nu poate ieși din tăietură, ceea ce înfierbântă pânza. În general, rumegușul trebuie să fie puțin cald și de tip așchii.

Mașini de ceaprăzuit

bmt100

BMT100 vă permite să mențineți un ceapraz constant al pânzelor la un preț acceptabil. Operată din manivelă, BMT100 este o mașină de ceaprăzuit simplă, care ceaprăzuiește uniform toți dinții.

bmt150

BMT150 este o mașină de ceaprăzuit dublă, economică, cu operare manuală, care ceaprăzuiește concomitent dinții de pe ambele laturi ale pânzei.

bmt250

BMT200 sau BMT250 reprezintă mașina de ceaprăzuit dublă ideală, care ceaprăzuiește rapid dinții pânzelor, în configurație manuală sau automată.

bmt300

Mașina de ceaprăzuit pneumatică computerizată BMT300 este destinată pentru ceaprăzuirea industrială a pânzelor.

Obțineți un e-Book gratuit

Aflați cum să îmbunătățiți performanța pânzelor și să prelungiți durata de viață a acestora. Abonați-vă la newsletter-ul nostru și obțineți un e-Book care acoperă cele mai importante zece subiecte despre pânzele de fierăstrău panglică și link-uri către videoclipuri utile.

Subscribing indicates your consent to get email updates from Wood-Mizer and acceptance of Wood-Mizer's Privacy Policy terms.

Abonati-vă la newsletter-ul nostru
Primiți notificări pe email despre promoţii speciale şi produse noi!