De ce se rup pânzele de fierăstrău?

De Wood-Mizer, Europe

 

Pentru a mări durata de viață a pânzelor, trebuie avute în vedere opt motive semnificative care conduc la ruperea prematură a acestora atunci când operați un fierăstrău.

Câte ore de viață are o pânză de fierăstrău panglică sau câți metri cubi poate tăia înainte de a fi nevoie să o ascuțiți sau înlocuiți? Răspunsul la întrebarea „Cât rezistă o pânză de fierăstrău?” depinde de calitatea acesteia și de mulți alți factori. În acest articol, puteți afla la ce trebuie să acordați atenție atunci când lucrați cu un fierăstrău panglică pentru a evita ruperile premature ale pânzei și pentru a crește durata de viață a acesteia.

Producătorii de pânze de fierăstrău nu indică numărul exact de ore sau de metri cubi pe care ar trebui să îi taie pânza. În realitate există prea mulți factori care influențează starea pânzei, care nu sunt sub controlul producătorilor. De exemplu, Wood-Mizer se ocupă de procesul de fabricare a pânzelor de fierăstrău și se asigură că produce pânzele din aliaje de oțel de calitate. Wood-Mizer operează echipamente de ultimă generație pentru profilarea, călirea, ascuțirea, ceaprăzuirea și sudarea pânzelor.

În plus de calitate, durata de viață a pânzei de fierăstrău panglică depinde și de următorii factori:

  • Întreținerea pânzei de fierăstrău: cum ascuți pânza și ceaprăzuiți dinții.
  • Fierăstrău: ce model operați, cum este reglat și dacă pânza este corect aliniată pe acesta.
  • Lemnul: buștenii sunt curați? Există incluziuni metalice în bușteni? Are fierăstrăul prevăzut un decojitor?
  • Viteza de avans: momentul în care pânza de ferăstrău pătrunde în lemn este deosebit de important.

Să aruncăm o privire mai atentă asupra cauzelor deteriorării premature a pânzei de fierăstrău.


Motivul 1. Pânza a fost utilizată prea mult timp.

Când operați un fierăstrău panglică, regula generală o reprezintă înlocuirea pânzei fierăstrăului cu una ascuțită în medie la fiecare 1,5 ore de folosire. În cazul debitării lemnului murdar, acest interval de timp va fi mai scurt.

 

 

 

Motivul 2. Rolele de ghidare ale pânzei sunt uzate.

Rolele de ghidare ale pânzei asigură poziționarea corectă a pânzei în raport cu patul fierăstrăului și stabilitatea pânzei în tăietură. De asemenea, sunt responsabile de tensionarea corectă a pânzei. Este esențial ca rolele să fie în stare bună, fără urme de uzură, cum ar fi deformare (forma conică), rulmenți deteriorați, flanșa rolei uzată. Rolele uzate provoacă vibrația pânzei de fierăstrău și o rulare instabilă în lemn, ceea ce va conduce în cele din urmă la rupere. Dacă rolele sunt uzate, înlocuiți-le.


Motivul 3. Curelele volantelor sunt uzate și prea subțiri.

Folosiți curele de volante originale Wood-Mizer, care au o formă unică. Curelele de volante brevetate de Wood-Mizer feresc pânza de contactul cu metalul fuliei volantei, ceea ce duce la creșterea duratei de viață a pânzei. De asemenea, cu aceste curele, volantele Wood-Mizer nu trebuie niciodată îndreptate sau rectificate.

În cazul în care curelele volantelor sunt uzate, lama ar putea intra în contact cu volanta, provocând ruperea pânzei. Este esențial să verificați în mod regulat starea curelelor. Stratificarea suprafeței curelei este inacceptabilă și, de asemenea, nu ar trebui să fie excesiv de murdară cu colectorul de rumeguș activat. De obicei, ambele curele sunt înlocuite în același timp.

În plus, pentru a asigura o uzură uniformă a curelelor, se recomandă schimbarea acestora periodic pe fuliile de acționare și de ralanti (mers în gol).

 

 

Motivul 4. Rolele de ghidare ale pânzei sunt aliniate incorect.

Reglarea rolelor este verificată cu rigla inclusă în trusa de scule pentru fierăstrău. Spațiul dintre marginea din spate a pânzei și flanșele rolei trebuie să fie de cel puțin 3-4 mm și egal pentru ambele role. Rolele ar trebui să genereze o anumită tensiune și să apese pânza în jos cu 6 mm. Citiți mai multe despre acest reglaj în articolul „Cum se reglează rolele de ghidare ale pânzei”.

 

 

Motivul 5. Verificarea poziției pânzei pe volante.

Reglarea fuliei de ralanti este de obicei simplă și este descrisă în detaliu în manualul de utilizare. O operațiune mai complexă este reglarea volantei pe partea motrice. Asigurați-vă că, după reglarea ambelor volante, pânza de fierăstrău se extinde de la volante în mod egal (în medie 3-4 mm între golul dintre dinții pânzei și janta volantei). Dacă aveți întrebări despre reglarea volantei, vă rugăm să consultați un tehnician din centrul de service Wood-Mizer.


Motivul 6. Pânza fierăstrăului panglică este tocită.

De unde știi când o pânză de fierăstrău panglică este tocită? Dacă pânza este tocită, tensiunea scade constant în timpul funcționării și face ca pânza să se miște în lemn. Nu puteți rezolva problema prin simpla creștere a tensiunii pânzei peste valoarea recomandată indicată pe eticheta de pe capul fierăstrăului. Poate ajuta, însă doar pentru o vreme. Pentru ca pânza de ferăstrău să fie întotdeauna ascuțită corect, trebuie să verificați în mod regulat starea discului de ascuțire CBN, să înlocuiți uleiul din mașina de ascuțit iar, în cazul unui disc de ascuțit murdar, să îl curățați cu solvent.

De ce este tocită pânza fierăstrăului?

Pânza funcționează continuu de peste 1,5 ore.

Buștenii sunt acoperiți cu scoarță și murdărie. Uneori este suficient să tăiați doar 15-20 cm dintr-un astfel de buștean pentru a toci pânza. Atunci când tăiați bușteni murdari, trebuie să curățați manual scoarța înainte de debitare sau să folosiți un decojitor - o opțiune pentru majoritatea fierăstraielor Wood-Mizer. Un decojitor este o lamă circulară care îndepărtează o fâșie subțire de scoarță direct în locul în care pânza de fierăstrău pătrunde în lemn.

Pânza poate întâlni, de asemenea, obiecte metalice în lemn, inclusiv cuie, gloanțe din timpul războiului, etc. În acest caz, ar trebui să înlocuiți pânza pentru ascuțire ulterioară și să verificați alinierea rolelor de ghidaj ale pânzei.

 

 

Motivul 7. Avansul agresiv al pânzei.

Dacă toate aspectele prezentate mai sus sunt în regulă pe fierăstrăul dvs., acordați atenție tehnicii de debitare. Este posibil ca operatorii să debiteze prea rapid, încercând să depășească obiectivele de lucru, ceea ce duce la supraîncărcarea pânzei și la scăderea calității produsului. Lucrul cu un avans agresiv al pânzei prin lemn va avea ca rezultat suprasolicitarea pânzei și „vălurirea” acesteia atunci când intră în lemn. În acest caz, urmele intense de contact cu marginea posterioară a pânzei de fierăstrău vor putea fi observate pe flanșele rolelor de ghidare ale pânzei.

Dacă, după ce pânza pătrunde în lemn, aceasta se „scufundă” și obțineți o suprafață vălurită a scândurii, vă recomandăm să citiți articolul „Cum să evitați tăieturile „vălurite”.

Lama este, de asemenea, suprasolicitată dacă profilul și ceaprazul dinților nu corespund tipului de lemn.

 

 

Motivul 8. Erori la ascuțirea și ceaprăzuirea pânzei ferăstrăului.

Acesta reprezintă cel mai frecvent motiv pentru ruperea prematură a pânzei.

Vestea bună este că echipamentele moderne de ascuțit utilizează tehnologia de șlefuire CBN cu disc CBN cu profil de dinte de pânză. Utilizarea discurilor CBN înseamnă că ascuțirea calitativă depinde mai puțin de erorile umane. Aici puteți găsi Sfaturile Wood-Mizer pentru ascuțirea pânzelor de fierăstrău și o prezentare generală a mașinilor de ascuțit Wood-Mizer din diferite categorii de preț, care diferă în primul rând prin performanță. Toate aceste mașini de ascuțit asigură ascuțirea regulată a dinților de fierăstrău de înaltă calitate.

Ascuțirea este necesară pentru a ascuți muchia de tăiere și a îndepărta numeroasele micro-fisuri care s-au format în golurile dintre dinții pânzei. În timpul tăierii, aceste micro-fisuri cresc, provocând în final ruperea pânzei.

Wood-Mizer recomandă îndepărtarea a 0,10-0,15 mm de metal într-un singur ciclu de ascuțire.

Dacă pânza de fierăstrău a fost utilizată în condiții dure (bușteni murdari sau bușteni înghețați), adâncimea de ascuțire va trebui mărită sau ciclul ar trebui repetat de 2-3 ori, astfel încât micro-fisurile să fie îndepărtate complet. În același timp, presiunea discului de ascuțire pe pânză nu trebuie să fie excesivă pentru a evita arderea pânzei de ferăstrău, fapt care îi va reduce rezistența. Utilizați ulei mineral de răcire în mașina de ascuțit atunci când ascuțiți pânzele.

Dacă dinții pânzei se ard în timpul ascuțirii, marginea devine foarte fragilă în zona arsă. Într-un astfel de loc, apar micro-fisuri adânci care, la tăiere, conduc la ruperea pânzei.

 

 

Motivele arderii metalului sunt următoarele:

  • Presiune prea intensă a discului de șlefuit în timpul ascuțirii.
  • Utilizarea unui disc CBN cu un profil greșit. În acest caz, o anumită parte a marginii profilului dinților nu este șlefuită, în timp ce o altă secțiune este șlefuită prea agresiv. În această zonă, pânza fierăstrăului este arsă și, ulterior, se formează micro-fisuri adânci, care conduc la ruperea pânzei, chiar dacă este o pânză aproape nouă care a trecut doar prin câteva ascuțiri.

Mașinile Wood-Mizer au prevăzute funcții de reglare care permit poziționarea corectă a pânzei de fierăstrău împotriva discului de ascuțit. Pentru mașinile de ascuțit și dispozitivele de ceaprăzuire a dinților fabricate de Wood-Mizer, este oferită o instruire gratuită a utilizatorului.

După ascuțire, verificați rezultatul (profilul dinților) folosind o pânză nouă ca referință. Dacă pânza este ascuțită corect,

  • profilul dinților este corect,
  • înălțimea tuturor dinților este aceeași,
  • nu există urme de ardere a metalului,
  • bavurile metalice sunt complet îndepărtate.

Aici veți găsi Sfaturi Wood-Mizer pentru ceaprăzuirea pânzelor de fierăstrău și o prezentare generală a dispozitivelor de ceaprăzuire a dinților.

 

 

Șase greșeli obișnuite la ascuțirea și ceaprăzuirea pânzelor de fierăstrău

1. Ascuțirea pânzei de fierăstrău folosind un profil greșit al discului abraziv CBN. Geometria incorectă va face ca pânza de fierăstrău să se tocească mai repede, iar discul de ascuțit se va uza de-asemenea foarte rapid.

2. Prinderea mașinii de ascuțit nu este aliniată cu discul de ascuțit. Ca rezultat, înălțimea neuniformă a dinților va face pânza să se onduleze în lemn.

3. Dacă discul abraziv este prea murdar, cu porii înfundați, va rezulta arderea metalului, uzura mai rapidă și vălurirea pânzei de fierăstrău.

4. Dacă discul abraziv este uzat, procesul de ascuțire va fi ineficient și nu va elimina toate micro-fisurile.

5. Ceapraz al dinților neuniform, ceea ce înseamnă că există o discrepanță între partea stângă și cea dreaptă. Va face pânza de ferăstrău să se onduleze în lemn.

6. Punctul de ceaprăzuire al dintelui este prea ridicat. Aceasta va cauza o calitate slabă a tăieturii, ondularea pânzei în material, precum și o ruptură prematură. Pânza de fierăstrău va vibra în timpul tăieturii. Punctul de ceaprăzuire corect trebuie plasat la 1/3 din înălțimea dinților.

Aici puteți citi zece sfaturi despre „Cum să creșteți durata de viață a pânzei de fierăstrău”.

 

 

Sfat: Utilizați pânze de calitate – merită investiția

Operatorii afirmă că 90% din succesul tăierii depinde de pânza fierăstrăului. Cu toate acestea, din moment ce pânza este un consumabil - pânzele devin mai înguste pe parcursul utilizării și se rup - mulți proprietari de fierăstraie caută să reducă costul de achiziție al pânzelor prin alegerea celor mai ieftine, ajungând să folosească pânze de calitate slabă.

Trebuie să înțelegeți că, chiar dacă o pânză este mai scumpă decât altele, acest lucru nu înseamnă că costul pânzei în raport cu volumul tăiat de aceasta va fi mai mare. Dimpotrivă, cu o pânză de calitate superioară, veți produce mai multă cherestea decât cu cele mai ieftine și, ca urmare, o pânză mai scumpă va fi în realitate mai profitabilă și veți economisi costuri.

Undeva între pânzele foarte specializate și scumpe, concepute pentru lemn de esență dură și greu de lucrat și pânzele foarte ieftine, cu singurul avantaj al prețului lor, există un segment de mijloc – pânzele de calitate la un preț accesibil, care sunt potrivite scopurilor dvs.

 

 

Cum să alegeți o pânză de fierăstrău

Wood-Mizer este unul dintre puținii producători de fierăstraie care produce de-asemenea pânze. Wood-Mizer a dezvoltat profilul universal 10/30 al dinților, recunoscut ca reper în debitarea cu fierăstraiele panglică - mulți producători de pânze denumindu-l „profilul Wood-Mizer”.

Astăzi, Wood-Mizer produce mai multe modele de pânze de fierăstrău care diferă în primul rând prin aliajele de oțel din care sunt fabricate. Cu o gamă largă de combinații de profiluri, grosimi și lungimi ale dinților, Wood-Mizer oferă peste 100 de opțiuni pentru pânze de fierăstrău panglică din care puteți alege pentru cel mai bun rezultat, atât din punct de vedere al prețului, cât și al calității de debitare. Citiți mai multe în articolul „Cum să selectați un tip de pânză de fierăstrău”.

Centrul de producție european Wood-Mizer produce sute de mii de metri de pânze panglică de fierăstrău pe an. Este o fabrică modernă certificată conform standardelor de calitate ISO 9001: 2015.

Vă rugăm să rețineți că Wood-Mizer oferă pânzele de fierăstrău panglică pregătite de utilizare, în orice lungime personalizată.

Wood-Mizer vă dorește activități de debitare cu succes și economii semnificative de costuri!

 

Abonati-vă la newsletter-ul nostru
Primiți notificări pe email despre promoţii speciale şi produse noi!