O idee uimitoare din Spania: lemn pentru instrumentele muzicale

De Juanma Miranda, Madera-Sostenible

O idee uimitoare din spania: lemn pentru instrumentele muzicale.

 

Chitarele sunt pasiunea lui Jorge Simons. Acesta conduce fabrica MADINTER de lângă Madrid, care nu s-a specializat în construcția propriei mărci de chitare, ci mai degrabă în înzestrarea specialiștilor cu toate uneltele și materialele necesare pentru a construi plăcutele instrumente muzicale.

Faimoasa chitară de Flamenco, la prima vedere, nu diferă de chitara clasică. Dar în realitate nu este așa. Aceste chitare sunt mai ușoare, sunetul lor este mai ascuțit și mai fin, corpul lor este mai mic și mai subțire, iar poziția coborâtă a firelor permite extragerea sunetului de percuție, când corzile lovesc tastele. De aceea, spatele și laturile cutiei de rezonanță în cazul chitarei de Flamenco sunt fabricate din lemn de chiparos, și nu din palisandru, precum în cazul chitarei obișnuite.

Chiparosul este un arbore valoros; în Spania este protejat prin lege. Jorge arată spre doi bușteni din zona în aer liber a fabricii MADINTER și explică: "Acești arbori se aflau în curtea unei case. Proprietarii au primit autorizația de a-i tăia, inițial lemnul a fost tăiat în bucăți pentru prelucrare, dar un chitarist din familia respectivă a contactat compania noastră pentru a ne solicita să îi folosim la fabricarea de componente din spatele și lateralul chitarei. "

Cei doi bușteni mari, de diametru 77 cm și, respectiv, 84 cm conțin lemn extrem de dens și dur. MADINTER debitează buștenii cu un mic fierăstrău Wood-Mizer LT10.

"Acest fierăstrău este atât de compact", spune Jorge, "dar taie foarte bine chiar lemn masiv".

Datorită faptului că fierăstrăul Wood-Mizer folosește o pânză îngustă și subțire (32-38 mm lățime și aproximativ 1 mm grosime), fierăstrăul realizează o tăietură subțire, astfel încât, după debitare, rezultă mai mult lemn valoros și mai puține deșeuri de rumeguș, din fiecare buștean. Acest lucru este foarte important pentru Jorge. Cu o materie primă lemnoasă cu prețuri ce ating chiar 60.000 de euro per metru cub, un randament ridicat face marea diferență.

Foarte curând, acest chiparos se va transforma în faimoasele chitare spaniole, iar sunetele pasionate de Flamenco, ca și până acum, vor încânta inimile ascultătorilor.

Bazat pe articol Juanma Miranda, MADERA-SOSTENIBLE, Spania