Un fierăstrău-panglică mai bun pentru un viitor mai bun al pădurilor

De Wood-Mizer, Europe


Prin folosirea de soluții mai inteligente, operatorii de fierăstraie-panglică își pot îmbunătăți profitabilitatea și rezistența afacerilor, reducând în același timp cerințele, costurile și deșeurile de cherestea.

La sfârșitul anilor 1970, doi inventatori americani au avut o idee simplă - ce ar fi dacă ai putea duce fierăstrăul-panglică în apropierea copacilor în loc să aduci copacii la fierăstrău? Posibilitatea de economie la costurile cu transportul i-a intrigat.

Au lucrat la mai multe prototipuri în garajul lor și, după 4 ani, au testat cu succes un fierăstrău-panglică cu adevărat portabil. În anul 1982, au înființat Wood-Mizer (cel care face economie la lemne) cu motto-ul – Din pădure până la forma finală.


Inovația portabilității

Prin ducerea fierăstrăului-panglică la bușteni, impactul producției de cherestea asupra mediului se reduce. Sunt necesare mai puține camioane pentru livrări și sunt reduse consumul de combustibil și emisiile de dioxid de carbon.

Fierăstraiele-panglică portabile de la Wood-Mizer au fost un produs nou pe piață în anii 1980 și, drept rezultat, s-a format brusc o nouă industrie de nișă – operatori de fierăstraie-panglică care se puteau deplasa eficient și la costuri acceptabile de la un client la altul și care puteau prelucra orice număr de bușteni transformându-i în cherestea la fața locului. Înainte, nu se merita să duci o grămadă mică de bușteni la un fierăstrău-panglică local și, prin urmare, sfârșeau pur și simplu ca lemne de foc. Cu un fierăstrău-panglică portabil, buștenii puteau fi transformați în cherestea de valoare, cu aceeași calitate, sau chiar de o calitate mai bună decât cea disponibilă anterior.


LT15GO portable sawmill mobility


Beneficiile pentru mediu ale pânzelor cu tăietură subțire

Succesul lor în construirea unui fierăstrău-panglică portabil la costuri accesibile s-a datorat exclusiv unui singur factor - au folosit o pânză-panglică cu tăietură subțire În mod tradițional, industria de debitare a lemnului a considerat întotdeauna că „mai mare era mai bun”, deoarece o pânză mai groasă putea tăia mai repede. Însă o pânză cu o grosime de 1,5 mm și o tăietură de 2 mm îndepărtează o cantitate foarte mică de lemn la fiecare tăiere (comparativ cu pânzele circulare la o grosime de 6 mm). Așadar, cu pânzele Wood-Mizer, operatorii de fierăstraie-panglică au putut obține mai multe scânduri și mai puțin rumeguș (deșeu) din fiecare buștean. În funcție de mărimea buștenilor, valorificarea totală a lemnului poate atinge 70% - 80%.

Zoran Jakovlevich, un producător de paleți din Serbia, a remarcat că, după trecerea la fierăstraie-panglică de la Wood-Mizer, a putut obține 5 paleți în plus din fiecare metru cub de lemn.

Tehnologia cu tăietură subțire face economie la materiile prime și, astfel, pentru a produce același nivel de produse finale, sunt necesari mai puțini copaci. Pentru realizarea acelorași produse finale, sunt necesari mai puțini copaci.


Wood-Mizer blades thin kerf cut


Îmbunătățiri la consumul de energie

Fierăstraiele-panglică de la Wood-Mizer nu oferă avantaje numai într-una sau două zone. Ele livrează economii complete de costuri dintr-o varietate de perspective, afectând numeroase costuri diferite de exploatare într-o manieră pozitivă, precum consumul de energie, o zonă adesea trecută cu vederea în analiza utilajelor noi.

Pânzele mai mici de la Wood-Mizer necesită o cantitate semnificativ mai mică de energie pentru a tăia eficient prin comparație cu alte metode de debitare a lemnului, reducând costurile la energie. Pânzele în sine, fiind mai mici, sunt mai ieftine și mai ușor de înlocuit și ascuțit. Ascuțirea pânzelor Wood-Mizer poate fi efectuată cu un instructaj minim, în vreme ce pânzele mari necesită un specialist în ascuțire.


Wood-Mizer blades thin kerf cut


Debitare portabilă a lemnului - o industrie nouă și un nou stil de viață

În ultimii peste 40 de ani, mai mult de 100.000 de fierăstraie-panglică Wood-Mizer au fost vândute în peste 100 de țări peste tot în lume, pe măsură ce industria de „nișă” a debitării lemnului cu tăietură subțire s-a dezvoltat din ce în ce mai mult.

Multe persoane care aveau anterior opțiuni limitate pentru diversificarea afacerilor, după achiziționarea unui fierăstrău-panglică, au început o nouă carieră - de debitare a lemnului. Fermieri, deținători de proprietăți imobiliare, tăietori de lemne lucrând pe bază de contract, arboricultori, ateliere de mobilă, parcuri naturale și companii de cherestea constituite - există numeroase exemple de persoane provenind din astfel de medii care au ales și au integrat cu succes un fierăstrău-panglică de la Wood-Mizer în afacerile lor existente.

Mulți descoperă că un fierăstrău-panglică le permite să înceapă o întreprindere nouă, să ducă o viață mai independentă și să aibă legături mai strânse cu lucrul în aer liber - toate „activele necorporale” create prin deținerea unui fierăstrău-panglică.

Un șofer ceh de autobuz, Pavel Kadlec, ne împărtășește cum i s-a schimbat viața în bine în momentul în care a decis să își cumpere propriul fierăstrău-panglică și să ofere servicii personalizate de tăiere a lemnului pe plan local. Îi place să poată munci în ritmul propriu și să știe că munca pe care o face îndeplinește o necesitate și este mândru că produsul pe care îl furnizează este de o calitate atât de înaltă. „Acum sunt propriul meu șef”, de împărtășește el.

Din Estonia, fermierul Aigar Tuusis ne mărturisește – „Ai o altă perspectivă asupra vieții când ai propriul fierăstrău-panglică.”

Fierăstraiele-panglică par că favorizează interacțiuni sociale mai bune și în zonele rurale. Din Italia, Anna de Guidi, care conduce o firmă producătoare de paleți, ne mărturisește: „Un fierăstrău-panglică e cel mai bun mijloc de a-ți face mulți prieteni. În fiecare zi ne întâlnim cu noi clienți locali care ne devin prieteni.”


Wood-Mizer blades thin kerf cut


Locul debitării lemnului în economia circulară

Fierăstraiele-panglică de la Wood-Mizer funcționează în general ca bază pentru afacerile mici și mijlocii, prelucrând lemnul local pentru utilizatori finali locali, angajând muncitori pe plan local.

Este un exemplu perfect de dezvoltare sustenabilă la nivel local, care are un impact pozitiv asupra economiei mai largi, cea de la nivel regional sau național.

Acest tip de activitate comercială este exact ceea ce numeroși analiști au prezis de ani de zile - ca rezultat al recesiunii îndelungate, se vor dezvolta firme mai mici care pot reacționa rapid și mai eficient la nevoile de pe piață și care vor încorpora mai repede tehnologiile noi.

Experții se referă adesea la această imagine ca fiind o „economie circulară” în care materiile prime sunt reduse și deșeurile devin zero. Promovarea firmelor care să adopte acest model este foarte importantă pentru Parlamentul European și alte instituții europene, care doresc atât să conserve mediul, cât și să stimuleze inovația în afaceri.

Succesul înregistrat de firmele mici cu fierăstraiele-panglică de la Wood-Mizer confirmă faptul că tranziția de la „teoretic” la „practic” este posibilă și are loc chiar acum.


Abonati-vă la newsletter-ul nostru
Primiți notificări pe email despre promoţii speciale şi produse noi!