O experiență canadiană: construirea unei sere

De Amanda Buttram, Wood-Mizer Contributing Author

Building a Cedar Greenhouse in British Columbia

 

De foarte mulți ani, Stan Kujala visa să construiască o seră pe proprietatea sa de pe malul lacului din Port Alberni, Columbia Britanică. „Eu și soția mea suntem grădinari pasionați de legume de ani de zile”, ne împărtășește Stan. „Întotdeauna ne-am dorit să construim o seră pentru a prelungi sezonul de legumicultură.”

Deținând propria lor seră acasă, Stan și soția lui ar putea începe sezonul de plantare a legumelor mult mai devreme în primăvară, înainte ca vremea de afară să devină favorabilă creșterii plantelor. Mediul climatic controlat al unei sere ar permite, de asemenea, continuarea culturilor pe tot parcursul anotimpului de toamnă și chiar și iarna. Acest lucru înseamnă că familia Kujala va adăuga mai multe săptămâni în fiecare an în care nu numai că ar putea obține un randament de producție mai mare, dar s-ar putea bucura de mai mult timp petrecut împreună, având un hobby comun atât de plăcut.

 

Cedar greenhouse in British ColumbiaCedar greenhouse in British Columbia

 

Cu toate acestea, Stan nu a avut întotdeauna suficient timp pentru a construi o seră, până când circumstanțele nu i-au oferit acest timp necesar. Când a lovit pandemia de COVID-19 în 2020, viața de zi cu zi a fost întreruptă, iar Stan a avut mult mai mult timp disponibil.

 

Wood-Mizer LT40 Hydraulic portable sawmill in British Columbia CanadaWood-Mizer LT40 Hydraulic portable sawmill in British Columbia Canada
Douglas fir floor joists for greenhouseDouglas fir floor joists for greenhouse

 

„Pandemia de COVID s-a produs și mi-a oferit timp suplimentar pentru a-mi proiecta, construi și finaliza sera”, afirmă Stan. A recoltat brad Douglas și cedru roșu de vest de pe proprietatea sa în vara anului 2020. Apoi a tăiat cheresteaua în timpul iernii, debitând 100% din cheresteaua folosită pentru construirea serei pe fierăstrăul său portabil Wood-Mizer LT40 Super Hydraulic.

După ce a lăsat scândurile să se usuce timp de câteva luni, Stan a fost pregătit să înceapă construcția serei la sfârșitul primăverii anului 2021. A lucrat la proiect în timpul liber, fiindu-i necesare două luni pentru finalizare. „Soția mea m-a ajutat la o parte din construcția și vopsirea lemnului”, povestește Stan. De asemenea, un prieten l-a ajutat pe Stan să finalizeze structura, precum și să instaleze foile de plastic ale serei.

 

Douglas fir timber frame for greenhouse in British ColumbiaDouglas fir timber frame for greenhouse in British Columbia
Cedar greenhouse with plantsCedar greenhouse with plants

 

La jumătatea verii, sera a fost terminată. Structura finalizată măsoară 3,65 x 3,65 m, totalizând 13,3 mp spațiu interior. Recoltând materiale de pe proprietatea sa și debitând cheresteaua pe cont propriu, Stan a estimat că a economisit aproximativ 2.000 de dolari pe parcursul construcției serii.

 

Cedar greenhouse frameCedar greenhouse frame
Cedar greenhouse flooringCedar greenhouse flooring

 

Acum că sera a fost construită, Stan își propune să finalizeze câteva lucrări de renovare exterioară ale casei, cum ar fi înlocuirea unor rame de ferestre și placaje ale pereților din cedru, împreună cu construirea de noi pontoane pe lac. După finalizarea proiectului său impresionant din timpul pandemiei, Stan a primit feedback de la pasionații de sere de pretutindeni. „Oamenii mi-au admirat sera și chiar m-au întrebat dacă pot să le construiesc una!”