Fabricarea de mașinuțe de jucărie din lemn pentru 'Operation Christmas Child' din SUA

De Samaritan’s Purse, International Relief Ministry

Building Wooden Toy Cars to Help Build God’s Kingdom

 

În urmă cu mai bine de 50 de ani, familia Postema din Western Michigan, SUA, a cumpărat 10 acri de pădure. Pini albi înalți, arțari, plopi de lalele și plopi hibrizi populau peisajul luxuriant din jurul casei frumos lucrate manual de Ken, pe care a construit-o el însuși.

„Unii dintre acești plopi hibrizi i-am plantat acum 30-35 de ani”, ne împărtășește Ken. „Este foarte interesant motivul pentru care i-am plantat”.

 

All of Ken's toy cars are built from hybrid poplars and white pines. All of Ken's toy cars are built from hybrid poplars and white pines.

 

Anul trecut, Ken a construit 10.000 de mașinuțe de jucărie din lemn, toate din plopi hibrizi și pini albi de pe proprietatea sa. Vă întrebați – de ce a făcut atât de multe? Pentru cutiile de pantofi Operation Christmas Child, desigur!

Operation Christmas Child este un proiect caritabil început în Regatul Unit în anul 1990. Trei ani mai târziu, a fuzionat printr-un parteneriat cu Samaritan's Purse, o organizație internațională de ajutorare. Obiectivul acestora este de a trimite cadouri de Crăciun copiilor afectați de război, sărăcie, dezastre naturale, foamete și boli. În fiecare lună de noiembrie, în timpul Săptămânii Naționale de Donație, oamenii donează și adună cutii de pantofi pline cu jucării mici, articole de igienă și rechizite școlare pentru a livra în continuare aceste cadouri simple copiilor.

De aceea, în 2021, Ken Postema a construit 20.000 de mașini de jucărie din lemn. Ken, în vârstă de 69 de ani, este un editor de cărți pensionat, iar întreaga viață a fost preocupat de prelucrarea lemnului și alte activități creative. Când era adolescent, construia karturi și biciclete electrice și și-a fabricat propriul dormitor. A învățat prelucrarea lemnului de la tatăl său, un fabricant de mobilă.

 

Ken and his father build wooden cars togetherKen and his father build wooden cars together
Ken's father, Robert, helps put axels and wheels on the toy cars. Ken's father, Robert, helps put axels and wheels on the toy cars.

 

„Mă uitam mereu peste umărul tatălui, iar acesta mi-a împărtășit multe metode, procese și idei despre cum să lucrez cu lemnul”, ne povestește Ken. Acum, tatăl său, Robert, în vârstă de 91 de ani, ajută la fixarea axelor și roților pe mașinuțele de jucărie pe care le construiește Ken. Din aprilie, a ajutat la asamblarea a peste 17.000 de mașinuțe de jucărie, o medie de aproximativ 100 pe zi. „Această activitate i-a dat putere și motivație să se trezească mereu voios în fiecare dimineața”, afirmă Ken. „Este încurajator pentru el să știe unde ajung aceste mașinuțe de jucărie și ce obiectiv are organizația.”

 

Împachetarea cutiilor de pantofi pentru prima dată

 

În urmă cu trei ani, Ken nici măcar nu știa prea multe despre Operation Christmas Child. Dar când un prieten i-a invitat pe Ken și pe soția sa, Laura, la o petrecere de împachetare a cutiilor de pantofi, aceștia au început să povestească și și-au dat seama că, prin abilitățile lui Ken de prelucrare a lemnului, pot crea articole unice pentru a le introduce în cutiile de pantofi. Dar care ar trebui să fie acele articole?

 

Operation Christmas Child Shoeboxes for wooden toy carsOperation Christmas Child Shoeboxes for wooden toy cars

 

Laura, o profesoară pensionară, ajutase la împachetat cutii de pantofi de când preda la un liceu alternativ și a observat impactul activității asupra elevilor săi. „Elevii mei provin din tot felul de medii”, spune Laura. "Mulți dintre ei sunt foarte afectați. Unii au avut parte de copilării complicate. Dar șansa de a umple cutii de pantofi a fost uimitoare pentru ei. Știau cât de importantă este iubirea și aprecierea pentru fiecare dintre cei la care ajungeau aceste cutii. A fost minunat!"

 

Toy wooden car for Operation Christmas ChildToy wooden car for Operation Christmas Child
Wooden toy cars for Operation Christmas ChildWooden toy cars for Operation Christmas Child

Papa’s Christmas Car Shop

 

La începutul anului 2020, Ken a început să producă mașinuțe de jucărie în hambarul său, pe care nepoții lui l-au numit rapid „Papa's Christmas Car Shop”.

 

Blown down trees become wooden toy carsBlown down trees become wooden toy cars
Ken's Wood-Mizer portable sawmill turns logs into lumberKen's Wood-Mizer portable sawmill turns logs into lumber
Boards milled from the sawmillBoards milled from the sawmill

 

"Începem cu buștenii care sunt doborâți în pădure. Aceștia sunt așezați pe fierăstrău și tăiați în două până la patru bucăți. Se usucă la aer timp de cel puțin șase luni", ne prezintă Ken.

 

Ken runs boards through his Wood-Mizer moulder/planerKen runs boards through his Wood-Mizer moulder/planer
Profiling wood boards into cars with a Wood-Mizer planer/moulderProfiling wood boards into cars with a Wood-Mizer planer/moulder
Custom build axel drillCustom build axel drill
Custom-built wheel jig for assembling wooden carsCustom-built wheel jig for assembling wooden cars

 

„Apoi cheresteaua este trecută prin mașina de rindeluit / profilat pe patru laturi, iar aceasta profilează în final mașinuțele de jucărie. Profilurile din lemn sunt apoi aduse la un ferăstrău unde sunt tăiate în mașinuțe de jucărie individuale. Apoi mașinuțele ajung într-un mixer de ciment care este umplut cu bureți de șlefuire. Cincisprezece minute mai târziu, toate mașinuțele de jucărie sunt șlefuite fin. Apoi, acestea ajung la o mașină de găurit cu ax special, care poate găuri pana la 1.000 de mașinuțe pe oră."

 

Ken's grandchildren help assemble the wooden carsKen's grandchildren help assemble the wooden cars
Ken's Bible Study group helps assemble the wooden toy carsKen's Bible Study group helps assemble the wooden toy cars

 

După ce găurile axelor sunt efectuate, Ken îi implică pe alții. În plus față de tatăl său, cei șapte nepoți ai lui Ken și câțiva vecini participă la procesul de fabricație. El le dă fiecăruia dintre aceștia un kit care conține 100 de mașini, 400 de roți și 200 de axe, pe care ei le asamblează.

 

Finished wooden toy cars for Operation Christmas ChildFinished wooden toy cars for Operation Christmas Child

 

După ce mașinile sunt asamblate, acestea sunt scufundate în ulei mineral care protejează mașinile de jucărie de zgârieturi și de murdăria care se lipește de acestea.

 

Wooden cars are packed into Operation Christmas Child shoeboxesWooden cars are packed into Operation Christmas Child shoeboxes

 

Majoritatea mașinilor pe care Ken le construiește sunt trimise la diferite centre de procesare din cadrul Operation Christmas Child pentru a umple cutii de pantofi care vor ajunge la copiii din America de Sud, Europa de Est, Africa și Pacific.

„Acest proiect reprezintă o modalitate pentru familia mea și pentru mine de a da ceva înapoi celorlalți. La fel de importantă este și plăcerea experimentată de prietenii și familia mea de a contribui la acest proiect. De la nepoții noștri care ne ajută încă de mici și până la implicarea tatălui meu în vârstă de 90 de ani cu un scop redescoperit în viață, acest proiect ne-a atins în mai multe moduri decât ne-am fi așteptat”, afirmă Ken.

 

 

 

Operation Christmas Child collection center in Michigan, USAOperation Christmas Child collection center in Michigan, USA

 

Ken este deja la lucru pentru a construi mașinuțe de jucărie pentru sezonul de pregătire a cutiilor de pantofi de anul viitor. „Sper că putem încuraja alți lucrători în lemn să se implice, astfel încât să putem pregăti un milion de jucării, fiecare în parte o expresie a dragostei pentru copii”.

 

 


Aflați mai multe despre Operation Christmas Child.