Cu un fierăstrău-panglică, confecționarea pardoselilor din lemn ca hobby se poate transforma într-o afacere mică de succes

De Nils Ohlin, Sweden

Nils Ohlin, MasterParkett, Sweden

 

Lucrez ca manager de proiect pe un șantier, ceea ce înseamnă cel mai mult muncă de birou. Pentru mine, este foarte relaxant să mă întorc acasă și să lucrez cu mâinile. Scopul meu este ca în câțiva ani să îmi dedic tot timpul acestei activități, aici, acasă. A început ca un hobby, dar nu mai este un hobby acum!

 

MasterParkett

 

Producția mea este foarte mică și, cum să spun, foarte specializată. Ideea este să realizez numai pardoseli la comandă specială. Produsul în sine necesită multă măiestrie și e destinat să dureze mai multe generații. Clienții mei tipici vor un produs unic - ceva ce nu mai are nimeni.

 

Nils Ohlin at his workshop

 

Unii clienți chiar îmi dau ei înșiși cheresteaua. Posibil ca unele ferme să fie deținute de aceeași familie de sute de ani. Așa că pot lua un copac crescut acolo și să îl facă pardoseală în casă.

Am dezvoltat această afacere în ultimii 5 ani. Ceea ce mi se pare foarte grozav la această idee este că pot să fac eu totul, de la doborârea copacului în pădure, transportul acasă și apoi tăiat, uscat și prelucrarea materialului complet până la produsul de pardoseală finit.

 

Swedish natural landscape

 

Pentru mine, întregul proces de transformare a materialului brut în produs finit este important. Există numeroase sarcini variate legate de el și, de asemenea, trebuie să știi destul de multe despre utilaje ca să poți controla întregul proces.

 

Harvesting tree

 

Harvesting tree

 

Nils Ohlin

 

A log for custom wooden floors crafting

 

De fapt chiar am mult lemn de stejar pe proprietatea mea. Pur și simplu iau un utilaj mic de tăiat copaci și merg și dobor copacul, îl retez și îi dau crengile jos. Apoi îl aduc acasă și îl pun pe fierăstrăul-panglică. Odată bușteanul tăiat, trebuie executat un volum mare de muncă tradițională - selectarea bucăților, stivuirea lor înainte de uscare.

Trebuie să lași și o amprentă de carbon mică - se discută mult pe tema aceasta în ultimul timp. Îmi încălzesc clădirile cu deșeurile de la debitare și le folosesc și pentru alimentarea cuptorului de uscare. Este foarte bine pentru amprenta de carbon.

 

Log handling

 

Log transporting with a tractor

 

Lucrez cu lemn cu multă viață în el, pentru că scopul meu este să realizez un produs viu. Asta face ca materialul să fie mai greu de lucrat, pentru că lemnul are valori mai ridicate de tensiune și motilitate internă. Cel mai mare secret, ca să meargă, este să lucrezi CU proprietățile naturale ale lemnului. Trebuie să adaptezi procesul la proprietățile lemnului.

 

Nils Ohlin at MasterParkett workshop

 

Cea mai grea parte din proces este că toate operațiile de tăiere trebuie să fie foarte exacte în ceea ce privește măsurătorile. Dacă nu, nu vei putea pune pardoseala. Lemnul este un material viu și nu cred că am reușit vreodată să fac două piese care să fie exact la fel.

 

Wood-Mizer LT40 sawmill at MasterParkett workshop

 

Capacitatea fierăstrăului-panglică [LT40] de a debita dimensiuni mari - acesta a fost aspectul important pentru mine. Cu Wood-Mizer ai o funcționalitate simplă și stabilă. Lucrurile au fost gândite ca să poți lucra pe cont propriu.

 

Nils Ohlin operates Wood-Mizer sawmill

 

Nils Ohlin operates LT40 sawmill

 

Fierăstrăul-panglică pe care l-am avut înainte era din 1990. De atunci încoace designul fierăstraiele-panglică s-a dezvoltat mult și noul LT40 pe care l-am cumpărat recent este atât de profesionist că aș putea lucra cu normă întreagă ca să mă întrețin numai din tăiat cherestea.

Cu siguranță îl recomand, sunt chiar foarte mulțumit de fierăstrăul-panglică și funcțiile lui.

 

Custom wooden floors crafting process

 

Crafting custom wooden floors

 

Crafting custom wooden floors in Sweden

 

Uscarea lemnului la aer durează zece săptămâni. Apoi îl uscăm în cuptor până la 4,5%. În ultima săptămână mai adăugăm o dată apă pentru a-l aduce la 8,5% înainte să-l scoatem. Face materialul mai stabil.

 

Swedish craftsman makes custom wooden floors

 

High quality custom wooden floors

 

E o adevărată plăcere să vezi produsul finit, știind ce rol ai jucat la realizarea lui. Senzația de plenitudine, de a putea face toate aceste pardoseli frumoase din stejar, e destul de grozavă.

 

Nils Ohlin, the Swedish craftsman

 

Privacy Policy