Prelucrarea lemnului în Alpii francezi: frumusețea lemnului din fiecare proiect

Discovering the Beauty of Wood in the French Alps with Wood-Mizer Equipment

 

Yvan Cometto, un tâmplar dintr-un mic sat din Alpii francezi, realizează produse din cheresteaua locală folosind un fierăstrău Wood-Mizer. În compania sa YC Charpente, Yvan lucrează cu lemnul local descoperindu-i frumusețea. „Nu aș schimba acest loc pentru nimic altceva în lume”, recunoaște el zâmbind.

Montricher-Albanne este un mic sat din Alpii francezi, chiar la granița cu Italia. Drumul către casa lui Yvan, unde locuiește și lucrează, este abrupt și curbat, traversând păduri dense de zadă și lanțuri muntoase pitorești. Atelierul său se află la 1200 de metri deasupra nivelului mării, cu o vedere fabuloasă asupra întregii văi. Chiar dacă în regiunea Savoye există toate cele patru anotimpuri ale anului, soarele pare să nu înceteze să strălucească, oferind localnicilor multă energie pentru a trăi și munci.

 

 

Yvan Cometto a fost interesat de tâmplărie încă de când era mic. Bunicul lui l-a învățat să lucreze cu sculele de prelucrare a lemnului și să transforme lemnul în obiecte de valoare. Yvan s-a alăturat comunității franceze a lucrătorilor din lemn la vârsta de 14 ani și de atunci este tâmplar profesionist. Acesta continuă să-și dezvolte abilitățile în tâmplărie, iar astăzi nu-și poate imagina viața fără această activitate.

"Îmi place să descopăr frumusețea lemnului în fiecare proiect de care mă apuc și nu mă opresc niciodată să cercetez și să învăț despre lemn. Acest material se comportă diferit atunci când este tăiat și asezonat și când este transformat într-o piesă de mobilier", observă Yvan Cometto .

 

 

În 2020, a decis să-și înceapă propria afacere de prelucrare a lemnului și să devină antreprenor independent. „YC Charpente” este o companie mică specializată în fabricarea diferitelor produse din lemn, cum ar fi mobilier la comandă, interioare și extensii de case, terase și pergole, cherestea de construcții și multe altele. "Înființare propriei companii a fost o decizie serioasă, dar mă bucur că am făcut-o. Astăzi pot să fac singur treaba. Proiectez și execut multe lucrări", spune Yvan.

Yvan crede că lemnul este un material excelent cu calități unice. "Cumpăr bușteni de la comunitatea locală silvică. Acest lemn este frumos. Folosesc mai ales zada, dar ocazional și stejar, arțar și frasin. Am primit recent multe comenzi pentru construcții mai mari, cum ar fi extinderi de case, terase și pergole, ", afirmă Yvan. Îi place să-și susțină regiunea oferind clienților locali produse din lemn. "Toți clienții mei provin din această zonă și îmi cunosc foarte bine atelierul. Cu toții credem că lemnul de pe acest pământ este comoara noastră."

 

 

YC Charpente a folosit echipamente Wood-Mizer de când Yvan a deschis compania în 2020. Cea mai importantă mașină este fierăstrăul LT15CLASSIC pentru fabricarea scândurilor, prismelor și grinzilor. Yvan vinde unele dintre aceste materiale clienților locali sub formă de cherestea de construcții, în timp ce alte materiale le folosește pentru a-și fabrica propriile produse finite pe o mașină de rindeluit/profilat. „Mă bucur că pot face totul de la A la Z în atelierul meu”, recunoaște Yvan.

Acesta a ales fierăstrăul Wood-Mizer LT15 pentru ca, după cum consideră chiar el, este cea mai bună opțiune pentru operatorii la început de drum. Un fierăstrău LT15 este o mașină economică din punct de vedere al costului de achiziție, care oferă funcționalitate și durabilitate ridicate. Fierăstrăul lui Yvan are un motor pe benzină, așa că nu trebuie să-și facă griji cu privire la accesul la electricitate. În plus, fierăstrăul LT15CLASSIC este ușor și compact, permițându-i transportul ușor.

 

 

Yvan a aflat despre produsele Wood-Mizer de pe Internet. A petrecut de multe ori comparând fierăstraiele de la diferiți producători, dar, în cele din urmă, a contactat reprezentantul francez al Wood-Mizer. Când a ajuns prima dată la birou, a fost impresionat de gama largă și calitatea înaltă a echipamentelor. Pentru a fi la curent cu toate știrile Wood-Mizer, Yvan s-a înscris pentru e-newsletter și urmărește frecvent canalele oficiale de social media.

În viitor, Yvan plănuiește să-și extindă întreprinderea angajând muncitori și achiziționând echipamente noi, precum fierăstrăul LT40 sau chiar LT70. Astfel, va putea crește volumul de cherestea produs și demara construcții de clădiri mai mari. De asemenea, se gândește să adauge mai multe echipamente Wood-Mizer, de exemplu, un circular de tăiat scânduri EG300. Între timp, îi face plăcere să înceapă ziua trezindu-se devreme, mergând în pădure, vizitând un client și debitând scânduri pe fierăstrăul lui LT15. „Nu știi niciodată ce va aduce ziua următoare și asta îmi place cel mai mult la lucrul cu lemnul”, admite el.

 

 

***