Proprietarii de păduri debitează buștenii căzuți pentru a adăuga valoare

De Wood-Mizer, Europe

LX50 is the smallest and most inexpensive band saw available from Wood-Mizer

Aveți nevoie să curățați pădurea după o furtună care a doborât copaci? Există copaci afectați de gândacul de scoarță? Una dintre soluții este de a debita bușteni afectați în cherestea mai valoroasă pentru gospodării și comercializare.

În familia Raddatz din regiunea germană Wendland, bărbații sunt specializați în domeniul mașinilor și mecanicii. Kevin este un mecanic profesionist care lucrează în departamentul de management al calității al grupului Musashi, iar socrul său Ottfried este un instalator de mașini agricole. Localnicii cunosc bine această familie: la festivalul anual Kulturelle Landpartie, Kevin sudează unelte vechi de grădinărit, șuruburi, piulițe și diverse obiecte metalice, care, odată ajunse în mâinile sale, capătă o viață nouă sub forma unor frumoase decorațiuni metalice pe care oamenii le cumpără fericiți.

 

“ÎN SITUAȚIA DE AZI NU PRIMIȚI MARE LUCRU PENTRU BUȘTENI, NU CÂȘTIGAȚI NICI SALARIILE PE ORĂ PLĂTITE PENTRU CURĂȚAREA PĂDURII ȘI ÎNDEPĂRTAREA BUȘTENILOR AFECTAȚI DACĂ ÎI VINDEȚI DIRECT (…) FIERĂSTRĂUL DESCHIDE POSIBILITĂȚI COMPLET NOI.”

 

Familia Raddatz deține în mod tradițional o pădure. Până de curând, pădurea a servit în principal ca sursă de lemn de foc, deși soacra lui Kevin, Elfriede, a spus în repetate rânduri că acest lemn este prea frumos pentru a fi ars pur și simplu în cuptor.

 

Ottfried's hobby is to make garden furniture from wood

 

“Lemnul de foc reprezintă hobby-ul nostru,” Kevin afirmă zâmbind. "Eu și Ottfried folosim un tractor și un lanț pentru a îndepărta copacii doborâți din pădure și, de asemenea, folosim un spărgător de lemn."

În ultimii ani, pădurile europene au fost afectate de gândacii de scoarță și de căderile provocate de vânt, cauzând scăderea dramatică a prețului buștenilor și chiar a lemnului de foc. Proprietarii de păduri se confruntă cu o problemă: trebuie să curețe parcelele de resturi, dar este aproape imposibil să vândă buștenii bruți la un preț normal.

“În situația de azi nu primiți mare lucru pentru bușteni, nu câștigați nici salariile pe oră plătite pentru curățarea pădurii și îndepărtarea buștenilor afectați dacă îi vindeți direct,” observă Kevin.

Acesta este motivul pentru care familia Raddatz s-a gândit să achiziționeze un fierăstrău.

“Fierăstrăul deschide posibilități complet noi,” adaugă Kevin. “Avem întotdeauna un proiect de construcție în gospodăria noastră care necesită lemn, iar întreținerea clădirilor existente necesită adesea scânduri de dimensiuni speciale pe care le putem produce rapid cu ajutorul fierăstrăului. Există, de asemenea, copaci în pădurea noastră care vor trebui tăiați mai devreme sau mai târziu."

În cele din urmă, a sosit timpul și pentru această achiziție, iar cu ocazia celei de-a 60-a aniversare, Elfriede a primit un cadou extraordinar – fierăstrăul panglică LX50.

 

The Raddatz family from Germany and their LX50 sawmill

 

Acest remarcabil fierăstrău este cel mai mic și mai ieftin ferăstrău panglică disponibil la Wood-Mizer, un producător de renume mondial de fierăstraie, pânze și echipamente pentru prelucrarea lemnului. Modelul LX50 oferă o calitate excelentă: scândurile sunt dimensionate cu precizie pe toată lungimea, suprafața tăiată este netedă iar, datorită pânzei înguste, tăietura nu are o grosime mai mare de 2 mm. Prin urmare, poate fi debitat material mai valoros din fiecare buștean în comparație cu un fierăstrău circular.

Designul fierăstrăului LX50 include un pat format din mai multe segmente care trebuie să fie instalate pe o zonă nivelată, de exemplu, într-un garaj sau într-o curte sub o copertină și un cap de tăiere cu două volante și un motor. Este posibil să alegeți tipul de motor - fie electric trifazic de 5,5 kW, fie pe benzină de 14 CP, ceea ce este foarte util în locurile în care nu există acces ușor la electricitate, de exemplu, într-o pădure. Modelul LX50 este livrat pe un palet iar, folosind instrucțiunile sau videoclipul de pe YouTube, îl puteți asambla foarte ușor: conectați segmentele patului, aliniați-le reglând picioarele și instalați capul de tăiere pe șine. Capul este deplasat înainte și înapoi prin împingere și este reglat după grosimea dorită a scândurii folosind mânerul.

 

Kevin Raddatz thinks that the sawmill opens up completely new possibilities

 

The bench in Raddatz home yard

Privacy Policy