O afacere de familie din Italia cu lemn de foc își mărește profitul cu ajutorul fierăstrăului LT70

50km northeast of Rome in Italy

 

La aproximativ 50 km nord-est de Roma, bunicul lui Stefano Chini demara o afacere de familie în anul 1929, vânzând legături de lemn de foc provenit din traversele de cale ferată dezafectate, despicate manual. Tatăl lui Stefano a crescut în industria prelucrării lemnului iar, prin munca sa, a dezvoltat o companie de succes în comercializarea de lemn de foc. Stefano a început să conducă afacerea cu normă întreagă din anul 2007. În calitate de proprietar la a treia generație, se gândește deja la viitorul propriului fiu în afacerea de familie.

 

„Mi-ar plăcea să construiesc o afacere solidă pentru viitorul copiilor mei”, afirmă Stefano. În opinia sa, a te baza doar pe lemnul de foc ca unică sursă de venit nu este tocmai înțelept. Producătorii de lemn de foc sunt afectați în mod direct de vreme, prețurile buștenilor și lemnului de foc, reglementările guvernamentale și modificările sistemelor de încălzire de locuințe, în același timp în care se confruntă cu marje de profit relativ scăzute. Acești factori l-au determinat pe Stefano să caute produse suplimentare pe care le-ar putea comercializa pe piața locală, folosind aceiași bușteni pe care îi achiziționează pentru lemn de foc.

 

Stefano a văzut o reclamă pentru fierăstraiele panglică în revista „Tecniko & Pratiko”. Gaterele tradiționale nu sunt potrivite pentru nevoile întreprinderilor mici și mijlocii. Dar fierăstraiele panglice respective folosesc pânze de ferăstrău cu bandă îngustă și sunt concepute special pentru producția de cherestea la prețuri mai accesibile.

Intrigat, Stefano a mers să urmărească un fierăstrău Wood-Mizer pus în funcțiune la o expoziție dedicată industriei lemnului din Italia. Demonstrația l-a convins că aceasta era mașina de care avea nevoie pentru a-și susține obiectivul de diversificare a gamei de produse. A comandat un fierăstrău Wood-Mizer LT20 – destinat proprietarilor de afaceri mici. Deși erau disponibile modele mai productive și puternice, Stefano a optat pentru o mașină mai mică. El a vrut să-și extindă afacerea într-un mod care să aibă sens pentru afacerea lui, fără a-și cheltui toate resursele de prima dată.

 

 

”Dacă bușteanul nu e drept, e lemn de foc! afirmă Stefano, râzând. Cu ajutorul fierăstrăului LT20, Stefano putea rezerva buștenii de calitate superioară din stocul său pentru debitarea de cherestea de dimensiuni personalizate pentru constructori. Acum, când cumpără bușteni, este capabil să aleagă bușteni special pentru fierăstrăul deținut, în timp ce buștenii de calitate inferioară sunt prelucrați ca lemn de foc.

„Este probabil una dintre cele mai bune investiții făcute”, spune el. Ideea lui a avut succes din toate privințele. Acum vinde grinzi tăiate la comandă constructorilor locali, fabrică și vinde mobilier, stâlpi și scânduri de gard. În lunile în care cererea de lemn de foc este redusă, este acum capabil să rămână în activitate prin debitarea de cherestea și construirea de mobilier pentru clienți individuali și restaurante. Înainte, lemnul de foc era singurul produs pe care îl putea oferi din buștenii săi, dar fierăstrăul îi permite acum să câștige mult mai mulți bani din aceiași bușteni, prelucrându-i în articole mai valoroase.

 

 

În loc să îndepărteze imperfecțiunile din lemn, Stefano le lasă intacte, rezultând o cherestea cu aspect rustic și natural, pe care constructorii locali se bucură să o folosească pentru renovări și clădiri noi. Se întâlnește adesea cu arhitecți și clienți pentru a discuta proiecte în care aceștia pot privi mostre și pot împărtăși viziunea lor particulară. Poate furniza cherestea proaspăt tăiată sau cherestea care a fost uscată, șlefuită, lăcuită și pregătită de instalare. Cherestea de castan este foarte populară.

Constructorii și proprietarii de case prețuiesc folosirea lemnului în proiectele lor deoarece este un material natural care este plăcut la vedere și contribuie la mediul cald al locuinței. Lui Stefano îi place că produsele sale sunt privite pozitiv de către clienții săi – lemnul nu este orice material; este unic si frumos! Afacerea lui se bazează doar pe reclama din vorbă în vorbă și pe un indicator fixat de-a lungul drumului.

 

 

După creșterea afacerii sale datorită adăugării fierăstrăului LT20, Stefano a decis să treacă la un fierăstrău Wood-Mizer LT70 pentru funcții de procesare și capacități de producție superioare. Fierăstrăul dispune de funcții hidraulice care încarcă și reglează poziția buștenilor înainte și în timpul debitării. Modelul LT70 beneficiază, de asemenea, de un sistem de comandă avansat, denumit Setworks, un dispozitiv care memorează grosimile de scânduri prestabilite. Prin apăsarea unui buton, Stefano se poate asigura că următoarea sa tăietură va avea loc exact la dimensiunea potrivită, fără a se opri să efectueze măsurători sau să regleze manual înălțimea capului ferăstrăului.

 

Fierăstrăul funcționează de obicei între trei și opt ore zilnic, în funcție de sezon și de numărul de comenzi. Stefano spune că dacă lucrează singur și folosește un motostivuitor pentru a muta buștenii și grinzile, poate pregăti zilnic 3-4 metri cubi de cherestea pe fierăstrău. Dacă are ajutor, își poate dubla cu ușurință producția.


 

Rentabilitatea investiției în fierăstrău a fost mai bună decât se aștepta, iar cheltuielile sale operaționale au fost reduse.

Lemnul care trebuie uscat este stivuit într-un cuptor solar, care utilizează o combinație de ventilatoare alimentate cu energie solară pentru a usca lemnul mult mai rapid decât metoda de uscare pe bază de aer.

 

 

Lemnul lui Stefano este certificat FSC și, deși procesul a necesitat timp și bani, acesta spune că a meritat, deoarece deschide mult mai multe oportunități de vânzare a lemnului pentru proiecte de construcții. "Cheresteaua comercializată ne-a salvat într-adevăr în multe feluri. Dacă am fi produs doar lemn de foc, ar fi trebuit să închidem firma."

„Sfatul meu pentru alții operatori este să își proiecteze un obiectiv de creștere, dar să facă acest lucru pas cu pas. Trebuie construită o bază solidă înainte de a crește prea mult și prea rapid.”

 

 

Familia lui rămâne foarte implicată în afacere. Tatăl și unchiul său încă lucrează cu el, iar fiul său cel mare, Samuele, care are 12 ani, îi place și lui să ajute. Când a fost întrebat ce crede despre conducerea afacerii într-o zi, Samuele râde și spune: „Este multă muncă grea!” Dar, așa cum au învățat tatăl, bunicul și străbunicul său, el învață de-asemenea că orice lucru de valoare durabilă necesită multă muncă grea.

***

Abonati-vă la newsletter-ul nostru
Primiți notificări pe email despre promoţii speciale şi produse noi!