Învățarea prelucrării lemnului cu Wood-Mizer în Suedia

De Marcin Kozłowski, PR Specialist

Learning Woodworking with Wood-Mizer in Sweden

 

De fiecare dată când antreprenorul suedez David Virén prelucrează o scândură pe mașina sa de rindeluit / profilat Wood-Mizer, simte că a mai învățat încă o lecție despre lemn. „Lucrul cu lemnul este mai mult decât o simplă muncă de făcut. Este un proces de învățare continuu, din care poți obține multă satisfacție”, ne explică el.

„Cel mai satisfăcător aspect la lucrul cu lemnul este că nu devii niciodată pe deplin știutor. Întotdeauna mai ai ceva de învățat, chiar dacă lucrezi de mult timp cu lemnul. Să ne gândim că pregătești un profil special pentru clientul tău, dar nu știi niciodată dacă o să iasă bine la final. Când obții exact ceea ce ți-ai dorit, este un sentiment minunat", ne spune David.

Compania sa, „Woodab”, din Torsåker, un mic sat din provincia centrală Gästrikland a Suediei, este o mică afacere de familie cu doar doi lucrători, tată și fiu, care sunt deschiși să afle cât mai multe despre prelucrarea lemnului. „Împărțirea sarcinilor de lucru în compania mea este simplă. Tatăl meu operează fierăstrăul LT70, iar eu lucrez cu fierăstrăul orizontal de retăiere HR115 și cu mașina de rindeluit/profilat MP360 pe patru laturi”, spune David. „Cu ajutorul fierăstrăului LT70, debităm buștenii și pregătim materialul pentru prelucrare ulterioară pe fierăstrăul HR115 și mașina MP360. Producem cherestea pentru a îndeplini fiecare cerință din partea clienților.”

 

 

David a căpătat pasiunea pentru lemn de la tatăl său, Lars, care obișnuia să opereze un fierăstrău Wood-Mizer LT40 de mulți ani. Lars este un operator cu experiență care lucrează în industria lemnului de mai bine de 25 de ani. Acum adoră să lucreze cu fierăstrăul LT70, apreciind apropierea de natură și aerul proaspăt, deși rumegușul îi acoperă jacheta, iar mâinile îi sunt murdare de rășină în cea mai mare parte a zilei.

Lars a trecut de la vechiul fierăstrău LT40 la varianta mai mare LT70 cu doar câțiva ani în urmă. El recunoaște că, cu ajutorul noului model LT70, munca sa a căpătat viteză și eficiență superioare, odată cu confortul operatorului și precizia de tăiere. Modelul LT40 precedent s-a dovedit a fi un fierăstrău fiabil, care i-a permis lui Lars să conducă o afacere de prelucrare a lemnului pentru o lungă perioadă de timp. "Tatăl meu a cumpărat modelul de fierăstrău LT40 pentru a fi folosit în pădurea noastră. Cu toate acestea, primea atât de multe solicitări încât, în cele din urmă, a decis să-l folosească comercial și să vândă cherestea clienților locali. Cu LT40, avea un loc de muncă cu normă întreagă", își amintește David. "Tatăl meu a decis să treacă la modelul mai mare LT70 din cauza cererii crescute de cherestea. Fierăstrăul LT70 deține funcții hidraulice pentru pat, un control automat al grosimii scândurii și oferă mai multă putere și viteză pentru a produce mai multă cherestea pentru clienți. Această actualizare a fost necesară."

 

 

Pentru David, aventura cu lemnul a început în 1998, când și-a găsit primul loc de muncă ca operator al unei mașini mari de rindeluit. În 2019 a decis să devină antreprenor și și-a deschis compania de prelucrare a lemnului pentru a se alinia afacerii de debitare lemnoasă a tatălui său. „Am vrut să completez producția tatălui meu cu produse finite pe care le pot realiza pe mașinile mele HR115 și MP360”, spune David. Totuși, primele luni ale propriei sale afaceri nu au fost ușoare pentru David. „Cel mai provocator lucru din momentul înființării companiei mele a fost să fac tranziția de la vechea viață cu un salariu constant, la modul de lucru și conducere a propriei companii. Tranziția a fost grea pentru mine”, spune David.

„Astăzi, este mult mai ușor să mă ocup de afacere, deoarece am învățat cum să folosesc potențialul mașinilor Wood-Mizer.”

 

 

Întrebat ce mașină joacă rolul crucial în afacere, David răspunde fără îndoială - „Cu siguranță cel mai important este fierăstrăul LT70! Viteza, rezistența, precizia, confortul de utilizare cu sistemul de măsurare computerizat, ușurința de manevrare - acestea toate se potrivesc exact cu nevoile afacerii noastre." Odată ce cheresteaua este pregătită, David folosește ferăstrăul HR115 pentru a tăia scânduri și grinzi pentru următorul pas de producție. „Am ales acea mașină pentru a economisi timp pentru tatăl meu, astfel încât să nu fie nevoit să se concentreze pe fabricarea de grinzi și scânduri din cheresteaua debitată. Se poate concentra doar pe debitarea buștenilor mari și pe fabricarea de cherestea de dimensiuni mai mari pentru retăierea ulterioară pe fierăstrăul orizontal HR115. Acest model de lucru mărește eficiența producției într-un mod excelent”, ne explică David. În ultima etapă de producție, David folosește mașina de rindeluit/profilat MP360 pentru a realiza produsele finite pentru clienți.

 

 

„După cum puteți vedea, am asamblat o linie de producție mică, care include trei mașini Wood-Mizer. Începem cu debitarea bușteanului - este sarcina tatălui meu, apoi eu pregătesc scânduri și grinzi mai mici pe fierăstrăul de retăiere orizontal și, în final, pregătesc produsele finite precum parchet, blaturi de bucătărie, rame și multe altele, cu mașina de rindeluit/profilat MP360”, spune David.

În Suedia, industria de prelucrare a lemnului deține o poziție de lider în economie. Pădurile acoperă două treimi din suprafață și este o tradiție îndelungată pentru suedezi să prelucreze lemnul. Un turist străin care călătorește prin țară poate observa cu ușurință case și clădiri din lemn construite armonios în pădure sau pe malurile lacurilor. Aceste construcții remarcabile au nevoie de material care este prietenos cu natura și oamenii, ușor accesibil și relativ simplu de lucrat. "În afară de comenzile obișnuite de cherestea pentru construcții, clienții noștri îmi cer să pregătesc materiale pentru restaurarea caselor și clădirilor lor. Au nevoie de scânduri și panouri personalizate, cu profiluri specifice, astfel încât să obțină același stil pentru repararea caselor originale", explică David. „Afacerea de restaurare este mare. Oamenii nu vor să risipească sau să arunce lemnul vechi; vor să-și aibă însă casele aspectuoase și rezistente, păstrând modelul vechi. Cu MP360, pot oferi clienților mei orice profil posibil. Mă bucur că cererea pentru astfel de lucrări personalizate este în creștere mereu”.

 

 

David și tatăl său realizează cât de importantă este dezvoltarea de relații bune în afaceri, deoarece cooperează cu clienții lor. Totuși, pe de altă parte, se bazează pe serviciile distribuitorului local Wood-Mizer – Mekwood AB. „Acesta oferă asistență și servicii excelente. Este bine că îl avem pe Kjell Larsson (un distribuitor local) la doar un telefon distanță, deoarece atunci când operați o fabrică de cherestea, există întotdeauna ceva ce ați putea folosi - piese de schimb, ulei, pânze sau sfaturi tehnice. Serviciile rapide și comunicarea sunt esențiale”, explică David.

Lui David îi place să lucreze și să învețe despre lemn în fiecare zi și continuă să se gândească la viitorul atelierului său. „Aș dori să-mi actualizez mașina de rindeluit / profilat la modelul MP365, cea cu cinci capete de tăiere, pentru a putea realiza profiluri și mai complexe dintr-o singură trecere a materialului prin mașină. Îmi imaginez că, odată cu achiziționarea modelului MP365, vom putea realiza comenzi și mai complexe pentru clienții noștri!” ne explică David.

 

 

Mai multe informații: https://www.instagram.com/wood_ab79/ 

***