Casă din arbori mezquite construită în Arizona, SUA

De Amanda Buttram, Wood-Mizer Contributing Author

Mesquite Treehouse Milled and Made in Southern Arizona

 

Arborii mezquite predomină în zonele de teren arid din sudul Arizonei, deoarece aceste specii neregulate sunt extrem de rezistente și supraviețuiesc în ciuda condițiilor dure ale deșertului. Cheresteaua densă și imperfectă obținută din speciile de Velvet Mesquite (Prosopis velutina, cunoscut în mod obișnuit ca mezquite de catifea, este un copac de dimensiuni mici până la mijlocii), prezente în deșertul Sonora i-a inspirat pe Arthur și Valerie Flores în urmă cu 20 de ani să înființeze compania „Tumacacori Mesquite Sawmill” în Tumacacori, Arizona. „Noi avem acum reputația de a fi cel mai vechi și cel mai mare furnizor de produse fabricate din arbori de mezquite din Arizona”, afirmă Arthur.

 

Mesquite treehouse in ArizonaMesquite treehouse in Arizona

 

Când un fermier local a decis să construiască o casă în copac pentru nepoatele sale, Arthur și Valerie i-au propus să folosească lemn de mezquite în construcția acesteia. Cuplul nu este străin să producă ei înșiși articole unicat din lemn de mezquite și sunt conștienți de numeroasele moduri în care indigenii americani foloseau în trecut diferite părți ale acestei specii de arbori. Dar această idee de casă în copac părea un concept complet nou. „Perspectiva utilizării lemnului de mezquite pentru casa din copac a dus-o la un cu totul alt nivel... la douăzeci de metri deasupra nivelului solului, mai exact!” explică Arthur.

 

Window of mesquite treehouseWindow of mesquite treehouse

 

Pe lângă utilizarea unică a lemnului de mezquite, structura casei are, de asemenea, o punte exterioară pentru vederi spectaculoase ale peisajului montan al deșertului, iar interiorul include o zonă de living și un dormitor la mansardă, cu sursă de apă și curent electric.

 

Mequite treehouse floorMequite treehouse floor

 

Toată cheresteaua pentru căsuța din copac a fost tăiată cu fierăstrăul mobil Wood-Mizer LT40. Pentru grinzile podelei, acoperiș și structura principală, au debitat un vechi brad Douglas de pădure, provenit dintr-un hambar canadian de dinainte de cel de-al doilea război mondial. „Să debitezi bradul Douglas a fost relativ ușor și a durat aproximativ o săptămână”, ne povestește Arthur.

 

Mesquite treehouse structure supportMesquite treehouse structure support

 

Arborii indigeni de catifea mezquite din deșertul Sonora, folosiți în placaje, treptele scărilor și balustrade, au fost recoltați de la fermă. „O mare parte din acest lemn de mezquite a fost curățat pentru a crește pășunatul vitelor”, explică Arthur. Deoarece lemnul de mezquite este un lemn mai dificil de prelucrat, a fost nevoie de aproximativ 10 săptămâni pentru a-l tăia conform specificațiilor.

 

Balcony of mesquite treehouseBalcony of mesquite treehouse
Mesquite treehouse stairsMesquite treehouse stairs

 

„Pentru noi, fierăstrăul LT40 a fost întotdeauna instrumentul potrivit pentru muncă!” continuă Arthur. Chiar și cu unealta potrivită la îndemână, lemnul de mezquite nu este niciodată ușor de debitat. „Suntem norocoși să debităm mai mult de patru scânduri înainte de a avea nevoie de o pânză proaspăt ascuțită!”

 

LT40HD Super sawmill in useLT40HD Super sawmill in use

 

Casa din copac finalizată Mesquite Treehouse se află la aproximativ 6 metri deasupra nivelului solului și oferă o suprafață utilă de aproximativ 65 de metri pătrați. „Suntem deosebit de mândri că am făcut parte din acest proiect unic. Toți cei care văd Mesquite Treehouse spun că acesta este ceva special și diferit de orice altceva din sudul Arizonei”, încheie Arthur.