Utilizarea chibzuită a lemnului urban în Londra

Revitalizing Urban Trees in London for a Second Life

Platanul londonez (Platanus x acerifolia) este un hibrid de paltin occidental (sycamore american) și platan oriental. Unul dintre platani exista pe strada Eric St., oferind un adăpost propice pentru diverse insecte și captând de peste 130 de ani noxele generate de traficul intens din Londra. Dar amploarea construcțiilor din cartierul East End al Londrei din ultimele decenii a făcut copacul nesigur și s-a decis tăierea sa. Cu o reapariție a interesului pentru achiziția de produse locale, lemnul urban reprezintă o resursă valoroasă care poate atrage cumpărători de mobilier care gândesc și ecologic.

 

 

După ce platanul a fost doborât și lăsat nefolosit întins la sol timp de optsprezece luni, a fost transformat într-o stivă de scânduri valoroase. Platanul de pe Eric Street a produs niște scânduri impresionante, inclusiv cherestea tăiată radial cu textură distinctivă, raze medulare specifice platanului care dau un aspect dantelat lemnului (de unde și denumirea de lemn de dantelă), din care se vor fabrica piese minunate de mobilier, de cea mai înaltă calitate.

 

 

Dar generosul platan, plantat în jurul anilor 1880-1890 pentru a decora terasele victoriene din cartierul Mile End, va fi folosit inclusiv de școlile locale pentru a organiza ateliere de activități, grupuri ecologice de prelucrare a lemnului și o organizație caritabilă locală care oferă o a doua șansă foștilor deținuți și dependenți de droguri și alcool.

 

 

Echipa Wood-Mizer UK și fierăstrăul LT20 au sosit la locul plin de mulți de voluntari și vizitatori dornici să se admire această mașină incredibilă și să ajute la stivuirea scândurilor debitate pe fierăstrău.

 

 

Odată ce David Biggs, managerul Wood-Mizer UK, a demonstrat avantajul mecanic dobândit prin folosirea unui cârlig de prismă, un stâlp simplu din lemn cu un cârlig de oțel cu balamale, băieții s-au distrat de minune rostogolind trunchiul platanului pe brațele hidraulice ale fierăstrăului LT20. Mașina poate prelua bușteni cu diametrul de până la 800 mm, dar piesa de debitat trebuie să nu aibă cioturi de crengi proeminente, altfel se va bloca în gâtul capului fierăstrăului.

 

 

Cu piesa de prelucrat așezată pe patul fierăstrăului Wood-Mizer, sistemul său de brațe hidraulice de încărcare, suporturile laterale, dispozitivul de rotit bușteanul și clema ajută la orientarea lemnului astfel încât să poată fi tăiat radial (adică, tăiat cu pânza tangențial la inelele de creștere, pentru a dezvălui valoroasele raze medulare cu aspect de dantelă). Fierăstrăul Wood-Mizer a oferit o debitare frumoasă, cu o grosime a tăieturii minuscule de doar 2 mm, reducând astfel pierderile. Finisajul scândurilor proaspăt debitate a fost excelent, cu ondulații și urme minime ale pânzei, făcând rindeluirea și prelucrarea ulterioară mult mai puțin consumatoare de timp.

 

 

La fel ca toți copacii care au trăit în Londra de foarte mulți ani, în special cei care au supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial, platanul de pe Eric Street a avut o cantitate mică de contaminare cu metale; copacul nu a fost atinse de schije, dar totuși a avut partea lui de sârmă ghimpată și cuie, care erau bine încorporate. Lovirea unora dintre aceste fragmente a deteriorat pânza și a cauzat o tăietură mai aspră, dar s-a reușit debitarea totală cu doar trei schimburi de pânze.

 

 

Fierăstrăul Wood-Mizer a funcționat fără probleme toată ziua și a produs peste 60 de scânduri în grosimi de 32 mm, 38 mm și 150 mm într-o gamă de lățimi și lungimi, toate bine stivuite. Pentru uscare în aer liber, cheresteaua trebuie să rămână sub un adăpost cel puțin un an.

 

 

Privind scândurile, este ușor să-ți imaginezi măsuțe de cafea, scaune, mese de sufragerie, rafturi și obiecte minunate cu acel filigran frumos și local, cu aspect de dantelă. Vechiul platan de pe Eric Street are parte astfel de o a doua viață!

Abonati-vă la newsletter-ul nostru
Primiți notificări pe email despre promoţii speciale şi produse noi!