Aventurile Robinia într-o țară europeană

De Wood-Mizer, Europe

Sawing black locust in Hungary

 

La începutul secolului al XVII-lea — pe când Columb deja deschisese drumul spre America cu peste o sută de ani înainte — grădinile europene au început să comande plante exotice americane și, în anul 1601, grădinarul regal al regelui francez Henric IV a plantat un puiet de Robinia. Acum, la vârsta de 415 ani, acest copac este cel mai vechi din Paris.

Robinia pseudoacacia – aceasta este denumirea speciei – un copac uimitor care crește rapid, crescând cu circa 20-30 cm în lungime pe an, tolerează clima uscată, dezvoltă o rețea de rădăcini puternice, care este utilă la întărirea terenului atunci când este plantat în soluri nisipoase, pe coastele defileurilor și de-a lungul căilor ferate. Cele mai interesante proprietăți ale speciei Robinia sunt cele destinate prelucrării lemnului. Lemnul de Robinia este la fel de durabil ca stejarul, dar proprietățile sale chimice îi permit utilizarea la exterior fără a necesita impregnare. Anduranța, longevitatea, rezistența la incendii fac lemnul de Robinia un material ecologic excelent pentru poduri, traverse de căi ferate, punți, curți interioare, mobilier de grădină și variate articole de construcții – acolo unde structurile din lemn sunt utilizate la exterior.

Pentru a afla mai multe despre aplicațiile acestui lemn, ne-am întâlnit cu administratorul executiv al întreprinderii ungare Robinia Group KFT, Dl. Gabor Erdelyi.

 

 

„Compania noastră prelucrează exclusiv lemn de Robinia”, spune Dl. Erdelyi. „Dacă e să vorbim în general despre Europa, are o piață imensă, de sute de milioane de consumatori. În trecut, această cerere obișnuia să fie acoperită cheresteaua tropicală, care era relativ ieftină, însă... Acum lumea s-a schimbat: au intrat în atenție aspectele de mediu și, din moment ce este clar că recoltarea în pădurile tropicale nu este realizată în condiții de siguranță, europenii au ales în favoarea lemnului local de Robinia, care este mai ecologic și chiar sunt dispuși să plătească ceva mai mult decât pe lemnul tropical.”

 

 

„O proporție însemnată din linia noastră de produse este formată din produse din lemn pentru copii, cum sunt articolele pentru locuri de joacă și grădini de joacă”, continuă Dl. Erdelyi. „În Europa, oamenii sunt dornici să cheltuiască bani pentru copii și construirea unui loc de joacă chiar este interesantă pentru că necesită creativitate, pe de o parte, și, pe de cealaltă parte, designul trebuie să prezinte o siguranță absolută pentru copii. Dacă ar fi să întrebăm copiii, aceștia votează întotdeauna pentru jucării de lemn în grădină, pentru că este, într-adevăr, un material favorabil oamenilor.”

 

 

Strategie

„O companie, ca să fie stabilă, are nevoie de mai multe picioare”, continuă Dl. Erdelyi. „Înainte se practica o diversificare în care compania era angajată în diferite afaceri; această idee a funcționat acum circa 20 de ani. Acum, ca să fii cel mai bun în ceea ce faci, trebuie să îmbunătățești și să consolidezi eforturile în fiecare departament și, mai întâi de toate, în creiere umane”.

„Noi ne dezvoltăm afacerea prin aceea că oferim mai mult decât ar putea obține un client în altă parte”, spune Dl. Erdelyi. „Și aici mă refer la servicii suplimentare, design, transportul și instalarea structurilor din lemn și asistență în explorare.”

„Adesea citez un exemplu cu un măcelar. Cum ar avea succes un măcelar dacă ar decide să vândă numai picioare de porc și să arunce, pur și simplu, restul porcului? Nu cred că există un măcelar atât de prost.”, zâmbește Dl. Gabor Erdelyi. „Aceeași regulă se aplică în cazul lemnului. Un buștean trebuie transformat complet în produse de valoare, 100%. Toată materia primă trebuie convertită în produse cu cea mai mare valoare adăugată.”

Urmând această idee strategică, la începutul anului 2016, Robinia Group a achiziționat fierăstrăul-panglică Wood-Mizer LT70 cu comandă la distanță, transportor pentru încărcarea buștenilor și instalație de transport pentru scândurile finite.

 

 

„De ce am ales Wood-Mizer?” ne împărtășește Dl. Erdelyi. „Pădurile de Robinia se află în sud-vestul și nord-estul Ungariei, iar compania noastră e la centru. Dacă tăiem bușteni, aceasta ne oferă oportunitatea de a cumpăra pădurea fără sortare prealabilă, ceea ce înseamnă că materia primă devine mai ieftină pentru noi. Cu fierăstrăul-panglică de la Wood-Mizer, practic nu avem nicio limitare impusă pe mărimea buștenilor, pentru că acest utilaj poate tăia bușteni de până la 1 m în diametru.”

„Al doilea factor important este acela că Wood-Mizer folosește cea mai îngustă pânză-panglică în tehnologia de debitare a lemnului”, ne împărtășește Dl. Erdelyi. „Aceasta înseamnă un consum mai mic de energie electrică, mai puțin rumeguș, un randament mai mare de produse finite. Este esențial în prelucrarea lemnului de Robinia deoarece diametrul mediu al buștenilor este de 20-30 cm, rareori de - 40-50 cm. Acești bușteni atât de subțiri pot fi tăiați eficient cu exactitate folosind pânze înguste. Iar pânzele înguste sunt și ele mai ieftine. Toate aceste reduceri de costuri sunt foarte importante pentru firmele mici, care au scopul de a reduce costurile cu produsele finale pentru consumatori.”

„În anii din urmă, Wood-Mizer s-a dezvoltat puternic ca producător. Feedback-ul primit pentru fierăstraiele-panglică Wood-Mizer este foarte bun. Prin urmare, pentru noi a fost o investiție făcută cu toată convingerea. Prețul a fost OK și nu a jucat un rol major, pentru că aspectul principal constă în sustenabilitatea funcționării și costurile mici de producție”.

 

 

„Acum, în Ungaria, condițiile sunt bune pentru întreprinderile mici și mijlocii”, continuă Dl. Erdelyi. „Guvernul are o convingere puternică că economia cu numeroase firme mici este mai stabilă și se creează un mediu pozitiv pentru firmele mici. Acum, în Ungaria, se practică frecvent obținerea unui credit pentru achiziția de echipamente, cum a fost în cazul nostru, pe 10 ani la 2% pe an, fără o garanție bancară ridicată, fără consultanță externă suplimentară.”

„În schimb, încercăm să îndeplinim și funcții sociale și să ajutăm statul nu numai prin plata taxelor și impozitelor”, spune Dl. Erdelyi. „De exemplu, cooperăm cu sistemul de închisori, am creat 30 de locuri de muncă pentru prizonieri și sunt dispuși să lucreze pentru noi în producție.”


„Robinia hungaricum"

Recent, în Uniunea Europeană a fost dezvoltat un catalog de specii invazive, adică acele plante, microorganisme și animale care nu apar în mod natural în mediul european, ci au fost aduse aici de către oameni de pe alte continente, iar dezvoltarea acestor tipuri prezintă potențialul de amenințare a diversității biologice a Europei.

Din vreme ce Robinia pseudoacacia este originar din America de Nord, a apărut și el în această listă de specii invazive, împreună cu recomandări de prevenire a extinderii sale. Aspectul a produs o dezbatere aprinsă în mass media din Ungaria.

„Robinia este atât de adânc integrat în viața poporului ungar — de fapt, nu este folosit numai în construcții, prelucrarea lemnului, ci și în producția de lemne de foc, agenți farmacologici, datorită eflorescenței abundente este indispensabil în apicultură și producția de miere — așa că a apărut în final o idee să fie chiar denumit Robinia hungaricum, pentru a lua în considerație cât de important este acest copac pentru economia ungară”, spune Dl. Erdelyi.

 

 

O consecință interesantă a acestei publicități a fost aceea că consumatorii externi au început să fie interesați de produsele din Robinia. Pe site-ul web al Grupului Robinia, există informații despre numeroase proiecte implementate de companie: locuri de joacă pentru copii, terase, punți și podele din lemn, bănci etc. Și, printre altele, există și trei proiecte internaționale majore.

„Proiectul pentru acoperișul stadionului Letzigrund a fost un proiect-cheie pentru compania noastră, deoarece a fost primul proiect de scară mare”, spune Dl. Erdelyi. „Povestea a început când Austria și Elveția au câștigat dreptul de a fi gazdele Campionatului European de Fotbal din anul 2008. La Stadionul Letzigrund era necesară acoperirea completă a acoperișului. Singura problemă consta în identificarea lemnului adecvat.”

Este evident că principala cerință pentru acoperișul stadionului este durabilitatea, dar factorii precum siguranța la incendiu și estetica nu au fost plasați pe ultimul loc. Pentru că panourile acoperișului sunt expuse la elementele de mediu, soiurile de lemn mai puțin rezistente au fost eliminate imediat. A devenit clar la scurt timp că numai câteva specii tropicale și Robinia întruneau bine cerințele de durabilitate.

„Din fericire, elvețienii au acordat o atenție deosebită și aspectelor ecologice, iar utilizarea lemnului tropical a fost pentru ei inacceptabilă din cauza metodelor de recoltare practicate pentru acest lemn.”

„A fost ceva de muncă: în total, am pus în operă 210 de kilometri (circa 20 de camioane) de cherestea”, spune Dl. Erdelyi.

 

 

La scurt timp, renumitul arhitect Daniel Libeskind a invitat Grupul Robinia să participe la construirea complexului comercial Westside din apropierea Bernei. 30.000 de metri pătrați de placări din lemn au fost realizate din panouri de Robinia îmbinate prin racorduri cu design special. Imediat după acest proiect, Daniel Libeskind a apelat la Grupul Robinia pentru execuția acoperirii din lemn a Centrului Congresului din orașul belgian Mons, care era o capitală europeană a culturii în anul 2015.

Astfel, treptat, Robinia hungaricum devine popular nu numai în Ungaria, iar activitățile Grupului Robinia au fost marcate de proiecte extrem de interesante și profitabile.

Totuși, Dl. Erdelyi consideră că „profitul nu trebuie să fie ținta în afaceri”.

„Poate reprezenta o măsură a muncii depuse și un mod de realizare a viselor, dar nu poate dă fie ținta”, spune el.

Mai multe informatii: www.robiniagroup.hu