Debitarea de cherestea, fabricarea brânzeturilor și agricultura în Alpii sloveni

Sawmilling, Cheese Making, and Farming in the Slovenian Alps

 

Danilo Bončina locuiește în Čadrg, un sat de lângă Tolmin, care se află la 700 m deasupra nivelului mării. Ocupația principală a lui Danilo este agricultura și agroturismul de la ferma sa, PRI LOVRČU, unde crește animale și produce lactate și brânzeturi. „Sunteți invitați cu drag să vizitați satul Čadrg, unde vă puteți bucura de aer curat și liniște. Ferma noastră are două camere de cazare pentru 4, respectiv, 5 persoane. De asemenea, sunteți binevenit să comandați un prânz sâmbătă sau duminică și să vizitați ferma noastră.”

 

 

Ferma a fost transmisă din generație în generație. Principala sursă de venit la fermă o reprezintă brânzeturile, producându-se o brânză tradițională denumită tolminc.

„Tradiția fabricării brânzei a apărut cu mulți ani în urmă, când satul nostru a luat naștere. Brânza era folosită pentru hrană și produsă și folosită acasă. Înainte era imposibil să transporți mai departe brânza, până când nu a fost construit drumul de legătură cu valea și astfel să poată fi vândută în Slovenia și în străinătate.”

 

 

„În mare parte, trăim din producția de brânzeturi, iar recoltele sunt folosite în general pentru nevoile personale și pentru oaspeții noștri, deoarece avem două camere de cazare. Vindem doar brânza produsă în surplus.”

Cu toate acestea, Danilo a început recent să lucreze cu lemnul, deoarece pădurile din regiune pot fi folosite pentru recoltarea lemnului și producția de cherestea.

Danilo și familia sa au cumpărat un fierăstrău Wood-Mizer LT15 pentru a construi un nou hambar. „Am decis să achiziționăm un fierăstrău care să fie ușor de utilizat și cât mai fiabil posibil. Am hotărât să achiziționăm un model Wood-Mizer, iar după șase luni acesta ne-a sosit și l-am pus în funcțiune. Asamblarea fierăstrăului a durat doar aproximativ 1 oră, iar apoi am reușit să începem debitarea lemnului rapid și cu rezultate de calitate.”

 

 

„Asamblarea a fost ușoară, iar fierăstrăul este transportabil și alimentat de curent electric sau motorină. Tot lemnul de care aveam nevoie pentru a construi noul hambar a fost tăiat practic cu fierăstrăul nostru.”

Fierăstrăul a devenit o parte integrantă a vieții lor de zi cu zi. După cum ne explică Danilo, „fierăstrăul funcționează practic tot timpul. Îl folosim pentru a tăia lemn pentru nevoile noastre și uneori pentru vecinii noștri. Taie orice formă de buștean, gros sau subțire, drept sau curbat. Vecinii ne aduc adesea buștenii lor dimineața, iar noi le producem scândurile până după-amiaza.”

 

 

Deținând fierăstrăul, Danilo a reușit să aducă beneficii nu doar propriei ferme, ci și să influențeze în bine viața celor din satul natal, furnizându-le cherestea și alte servicii de debitare lemnoasă. „Singurul lucru pe care îl regretăm este că nu l-am cumpărat mai devreme pentru că este cu adevărat fiabil, realizează o tăietură de calitate, generând puține deșeuri și este ușor de utilizat.”

Mai multe informații despre ferma PRI LOVRČU găsiți pe site: www.prilovrcu.si

 

***

Abonati-vă la newsletter-ul nostru
Primiți notificări pe email despre promoţii speciale şi produse noi!