Debitarea lemnului în Alpii francezi cu un fierăstrău mobil Wood-Mizer LT70

De Marcin Kozłowski, PR Specialist

Sawmilling in the French Alps with a Wood-Mizer LT70 Mobile Sawmill

 

Care este cel mai bun fierăstrău pentru lucrul în zonele muntoase? Debitarea lemnului în Alpi necesită mult caracter și determinare din partea operatorilor locali. Remorcarea fierăstraielor pe drumurile de munte poate reprezenta o adevărată provocare, chiar si pentru cei mai experimentați operatori. Pe lângă abilitățile și cunoștințele practice despre lemn, aceștia au nevoie și de echipamentul adecvat de debitare pentru a-și îndeplini bine sarcinile.

Xavier Poulat din regiunea munților Trièves susține că cel mai bun fierăstrău pe care l-a avut în folosință este fierăstrăul mobil Wood-Mizer LT70, cu sistem hidraulic complet și o unitate de comandă wireless. El știe acest lucru din propria experiență, deoarece fierăstrăul său LT70 este a cincea mașină Wood-Mizer pe care o folosește în cariera de operator în industria lemnului.

 

 

Există o mare nevoie de servicii de debitare de cherestea în Monestier-de-Clermont, un mic sat din munții Trièves, un lanț muntos din Alpii francezi. Oamenii de aici au nevoie de cherestea de bună calitate pentru a-și construi case, pentru a întreține fermele existente sau pentru a fabrica mobilier original. Aceștia își dau seama că sunt binecuvântați cu păduri abundente și preferă ca lemnul să provină din surse locale și să rămână în economia locală. Oamenii din această regiune cred cu tărie că arborii sunt un dar de la natură care nu trebuie irosit.

„Am văzut de multe ori lemn bun tăiat și vândut ca lemn de foc. Îmi părea rău pentru că realizam că acel lemn merita o altă destinație. Ar fi putut fi folosit în tâmplărie sau în construcția de case și cabane. De îndată ce am găsit fierăstrăul potrivit pentru afacerea mea, am conștientizat că misiunea mea era să salvez lemnul local și să dau șansa oamenilor din împrejurimi să beneficieze de el. Astăzi încerc să lucrez doar cu arbori cultivați local și să îi prelucrez pentru comunitatea locală”, ne explică Xavier Poulat, un operator în lemn cu peste 26 de ani de experiență în lucrul cu fierăstrăul Wood-Mizer LT70.

 

 

Xavier s-a născut într-o familie de fermieri având o legătură solidă cu pământul și pădurea. Visul tatălui său a fost să-l vadă lucrând la fermă, dar Xavier a decis să devină lucrător în industria lemnului. „Înainte de a-mi demara afacerea, lucrasem timp de 15 ani în silvicultură, învățând de la cei doi frați ai mei meseria de tăietor de lemne. În 1994, în timpul unei expoziții forestiere, am văzut pentru prima dată un fierăstrău mobil și am fost complet uimit de această inovație. Am contactat imediat reprezentantul Wood-Mizer și am semnat comanda de achiziție mai târziu în acea zi”, își amintește Xavier.

Începuturile lui Xavier în industria lemnului au fost pline de pasiune și implicare, deoarece nu a avut nicio dificultate în a găsi clienți pentru serviciile sale. Învățarea operării fierăstrăului a fost relativ ușoară, deși trebuia să-și dezvolte tehnica adecvată de întreținere a pânzei. „Mai demult, era dificil să ascuți și să ceaprăzuiești pânza fierăstrăului. Astăzi, pânzele au devenit mai eficiente, deoarece le pot întreține singur cu echipamentul de ascuțit și ceaprăzuit de la Wood-Mizer. Operatorii pot utiliza și regla cu ușurință un fierăstrău Wood-Mizer, chiar dacă nu cunosc multe despre mecanica generală”, afirmă Xavier.

 

 

Xavier operează fierăstrăul Wood-Mizer LT70 și admite că este al cincilea model Wood-Mizer din cariera sa și de departe cel mai bun. De-a lungul anilor, toate mașinile sale Wood-Mizer au fost utilizate cu un bun raport calitate-preț, deoarece s-au dovedit întotdeauna robuste și fiabile. „Am urmărit dezvoltarea mașinilor Wood-Mizer încă de când compania s-a lansat pe piața franceză. Încerc să-mi modernizez fierăstraiele la fiecare 4-5 ani, pe măsură ce se aduc noi îmbunătățiri modelelor. Am început cu un fierăstrău LT40 pe benzină, apoi am trecut la un fierăstrău diesel LT40, iar de câțiva ani am utilizat doar fierăstrăul LT70. Acesta este al treilea meu fierăstrău din gama LT70 la rând”, ne dezvăluie Xavier.

Fierăstrăul mobil LT70 reprezintă o alegere perfectă pentru operatorii care necesită o capacitate mare de prelucrare de lemn și un timp de producție scurt. Fierăstrăul LT70 a lui Xavier este un echipament mobil, permițându-i să călătorească pentru servicii contractuale de debitare lemnoasă. Acum nu-și poate imagina lucrul fără funcțiile hidraulice ale patului fierăstrăului, care includ suporturi laterale verticale, o clemă centrală pentru bușteni cu două tije și rotitor de buștean cu lanț. Pentru a prelungi durata de viață a pânzei, folosește de-asemenea un decojitor. Mai presus de toate, Xavier apreciază comanda wireless pentru operarea comodă a mașinii, indiferent de condițiile meteorologice. „În comparație cu fierăstrăul meu anterior LT40, modelul LT70 funcționează mai rapid și oferă o capacitate de debitare superioară. Acum pot roti bușteni mari sau strâmbi cu funcțiile patului fierăstrăului complet hidraulice. În plus, beneficiez de toate comenzile legate la unitatea de operare wireless, cu ajutorul cărora mă pot plimba în jurul fierăstrăului și pot identifica o poziție bună pentru observarea lucrului. Toate aceste funcții LT70 mi-au îmbunătățit stilul de lucru”, subliniază Xavier. 

 

 

Xavier adoră să lucreze pentru clienții de pe o rază de 100 km de localitatea sa, furnizându-le articole din lemn de proveniență locală. Este recunoscut pentru flexibilitatea sa, deoarece își poate remorca fierăstrăul mobil LT70 în aproape orice loc indicat de client și poate face uneori minuni în ceea ce privește debitarea lemnoasă. „Oamenii apreciază că pot veni la locul lor de exploatare cu mașina și pot realiza toată munca de debitare a buștenilor pentru ei. Le pot furniza scânduri și grinzi pentru acoperiș. În cariera mea, am tăiat toate tipurile de lemn posibile, inclusiv rășinoase, foioase, plop, castan etc. Nu m-am plâns niciodată de lipsa lucrului – procesez în jur de 1000 de metri cubi de lemn pe an”, spune el.

„Lucrez cu constructori care știu să-și organizeze munca pentru eficiență maximă. Aceștia folosesc tractoare pentru a îngrămădi buștenii lângă locul de prelucrare înainte de a sosi eu cu fierăstrăul, preiau scândurile proaspăt tăiate din buștean în timp ce fierăstrăul lucrează iar, în cele din urmă, le așează deoparte în stive. Clienții mei îmi cer adesea scânduri de 6,5 m folosite în construcția caselor, dar în trecut le pregăteam scânduri chiar mai mari. Cu primul meu fierăstrău LT70 cu un pat de 8,5 m lungime, obișnuiam să merg în diferite stațiuni de schi pentru contracte de debitare lemnoasă, înfruntând provocarea de a remorca un utilaj de aproape 3 tone cu spațiu liber redus pe trasee noroioase, montane. În aceste zile lucrez doar cu un pat de fierăstrău de 6,5 m lungime, ceea ce reprezintă un compromis bun între capacitate și portabilitate.”

 

 

***

 

Abonati-vă la newsletter-ul nostru
Primiți notificări pe email despre promoţii speciale şi produse noi!