Debitarea stejarului cu fierăstraiele Wood-Mizer în Țara Galilor

De Wood-Mizer, Europe

Sawmilling Oak with Wood-Mizer Machines at the Welsh Customer Days 2023

 

În 2023, evenimentul anual Zilele Clienților Wood-Mizer au avut loc la Oak Frame Company din Saint Asaph, Țara Galilor de Nord. Simon Belfield, un operator pasionat de fierăstrău și proprietar de companie, este specializat în fabricarea diverselor articole din stejar și zadă, inclusiv cabane din lemn, foișoare, garaje și șoproane de grădină, dar mai presus de toate – acoperișuri, cadre și construcții din lemn de stejar. „Întotdeauna mi-a plăcut să lucrez cu lemnul”, afirmă Simon. „Lemnul atrage pe toți. Are atât de multe utilizări finale. Este un produs cu adevărat fenomenal.”  

Simon Belfield a fost întotdeauna pasionat de lemn, astfel că s-a implicat în debitarea lemnului și tâmplărie imediat după absolvirea liceului. „Am început activitatea de prelucrare a lemnului acum aproximativ 30 de ani împreună cu un coleg antreprenor. Trebuie astfel neapărat să-l menționez pe colegul meu Dai Watkin Jones, care m-a ajutat foarte mult la demararea afacerii mele. Apoi mi-am construit fierăstrăul bazat pe un circular mare, pe care ulterior l-am modernizat într-un fierăstrău static cu bandă. Acum 13 ani, m-am mutat în locația mea actuală și am achiziționat primul fierăstrău mobil, Wood-Mizer LT40 Mobile”, ne împărtășește Simon. 

 

 

Fierăstrăul LT40 a lui Simon s-a descurcat foarte bine pentru volumul de cherestea pe care îl procesa la acel moment. Cu toate acestea, a decis să-și mărească producția cu fierăstrăul LT70 cuplat la puntea de încărcare a buștenilor, masa de sortare a materialelor debitate și circularul de tivit scânduri EG300. „Am decis să modernizăm atelierul cu linia de prelucrare LT70, deoarece are capacități superioare față de LT40 și poate gestiona un flux mai mare de cherestea”, ne explică Simon. „Puntea de încărcare robustă poate prelua suficienți bușteni pentru un schimb întreg de lucru. Capul și patul fierăstrăului pot manipula bușteni mai mari, ceea ce atrage mai mulți clienți care caută scânduri late. Există împingătoare de scândură în spatele capului de tăiere a fierăstrăului pentru a îndepărta cheresteaua proaspăt tăiată pe banda transportoare care o transferă la următorul utilaj.” 

Circularul de tivit EG300 este, de asemenea, o mașină esențială în linia de prelucrare lemnoasă a lui Simon, deoarece produce scânduri de dimensiuni exacte. „Acum primesc scândura de la fierăstrău și o direcționez către circularul care tivește scândura la dimensiunile necesare. Ulterior stivuim scândurile și le transportăm la uscător. Este adevărat că, odată cu linia de debitare, avem nevoie de mai puțină forță de muncă pentru procesul de manipulare, dar, pe de altă parte, creștem rata de implicare a operatorilor mai în jos pe linie, pe circular, mașina de rindeluit/profilat sau SlabMizer.”

 

 

Zilele Clienților din Țara Galilor, organizate de Wood-Mizer și co-găzduite de Oak Frame Company, au reprezentat o ocazie excelentă de a descoperi noutățile din industria de prelucrare a lemnului. Zeci de vizitatori au coborât în curtea din spate a lui Simon pentru a observa cele mai noi mașini și echipamente Wood-Mizer și pentru a urmări modul acestora de a transforma stejarul în articole din lemn premium. Pe lângă prezentarea mașinilor, vizitatorii au împărtășit, de asemenea, opinii și experiențe pe subiecte legate de lemn cu colegii operatori și prelucrători în lemn, împreună cu Simon Belfield și echipa sa. 

„Ieri a fost o zi încărcată pentru noi, cu atât de mulți oameni care ne-au vizitat atelierul”, afirmă Simon. „Wood-Mizer a prezentat mașini și echipamente noi, de exemplu, impresionantul fierăstrău alimentat cu baterii LT15 WIDE, care tocmai a fost lansat în Marea Britanie, LT15CLASSIC Mobile, LT40 WIDE Mobile cu noul și eficientul motor diesel de 25 CP, LT70 Mobile cu cel mai puternic motor pe benzină G57 și pânzele de 50 mm lățime, precum și fierăstrăul static LT70 WIDE cu stație de control de la distanță, punte de încărcare bușteni și sortator de scânduri.” 

 

 

La eveniment au fost prezentate și alte câteva mașini Wood-Mizer pentru creșterea valorii adăugate produselor finite: MB200 SlabMizer pentru rindeluirea blaturilor de masă, cea mai nouă mașină de rindeluit/profilat pe patru laturi MP280, precum și modelul deja consacrat de mașină de rindeluit/profilat MP360. „Recent am pregătit niște blaturi de masă din stejar pe mașina MB200 SlabMizer, care s-au dovedit uimitoare. De fiecare dată când sunt pe cale să debitez un buștean nou, abia aștept să văd ce granulație și textură descopăr la interior. Întotdeauna îmi face inima să-mi sară din piept”, ne împărtășește Simon.   

Mașina de rindeluit/profilat MP360 pe patru laturi este o mașină excelentă complementară unui fierăstrău, deoarece permite rindeluirea și profilarea rapidă și precisă a scândurilor și grinzilor late.” subliniază Simon. „La fel și MB200 SlabMizer pentru suprafața scândurilor de lemn de până la 1,4 m lățime și 3,5 m lungime. SlabMizer poate face ceea ce alte mașini nu pot face. Cu SlabMizer, puteți îndepărta o cantitate minimă de material fără a pierde mult din grosimea scândurii. Scândurile late sunt foarte căutate pe piață, iar clienții sunt dispuși să plătească suplimentar pentru aceste produse premium.” 

 

 

La final, vizitatorii au putut urmări cel mai nou model de fierăstrău Wood-Mizer LT15 alimentat cu baterii cum debitează un buștean uriaș de stejar cu diametrul de 90 cm. Fierăstrăul tocmai a fost lansat pe piața din Marea Britanie, atrăgând deja multă atenție în industrie. „Fierăstrăul LT15 alimentat cu baterii se bazează pe bine-cunoscutul design LT15CLASSIC, având caracteristici remarcabile pentru un model atât de mic”, ne explică Simon. „Este bine proiectat, silențios și ușor de utilizat, cu o durată de viață uimitoare a bateriei. Dacă aș fi un mic antreprenor, fierăstrăul alimentat cu baterii LT15 ar putea fi un instrument neprețuit în atelierul meu.”     

 

***

Abonati-vă la newsletter-ul nostru
Primiți notificări pe email despre promoţii speciale şi produse noi!