Management durabil al pădurilor pentru comunitățile locale din Italia

De Martina Valentini, GreenPress EnvironMedia

Sustainable Forest Management in Alta Val di Susa

Video: Matteo Berlenga

 

În ultimii 20 de ani, Consorțiul Forestier din Alta Val di Susa, Torino, Italia, s-a bazat pe fierăstraiele Wood-Mizer pentru a atinge două obiective ale managementului durabil al pădurilor - protejarea mediului înconjurător și utilizarea eficientă a lemnului brut.

 

 

„Pădurile bine administrate reprezintă o parte importantă a economiei locale”, afirmă Alberto Dotta, directorul Consorțiului Forestier. Într-o lume din ce în ce mai afectată de schimbările climatice și de dezastre naturale tot mai frecvente, managementul adecvat al pădurilor nu mai trebuie să fie doar un concept.

Consorțiul, fondat în 1953, administrează fondurile forestiere din 14 municipalități din Alta Val di Suza, o vale care se întinde pe suprafața a peste 18 mii de hectare. Managementul durabil implică planificarea și protejarea pădurilor, de la administrarea acestora și până la întreținerea potecilor care le străbat. Printre cele mai stringente provocări care au apărut în ultimii ani se numără prevenirea dezastrelor naturale. Consorțiul lucrează pentru a reduce riscurile asociate inundațiilor, alunecărilor de teren, avalanșelor și incendiilor. Într-o vale cu peisaje naturale superbe, dar și cu așezări umane, sănătatea pădurilor de molid, pin și zadă este strâns legată de calitatea vieții comunităților locale.

 

 

„Cu un bun management al pădurilor, funcțiile acestora – de la producția de cherestea până la conservarea biodiversității – rămân sustenabile în timp”, explică Dotta. „Acum lucrăm în strânsă colaborare cu Universitatea din Torino într-un centru pilot pentru a determina cele mai bune măsuri de prevenire a incendiilor”. Una dintre cele mai interesante soluții este reducerea dimensiunii biomasei. „Prin reducerea biomasei cu 30-40%, putem influența proporțiile incendiului și astfel îmblânzi flăcările de-a lungul drumurilor, care vor deveni adevărate linii de combatere a incendiilor”, continuă el. Principiul prevenirii incendiilor rămâne însă decisiv, de care beneficiază direct pădurile și localnicii.

La începutul anilor 2000, Consorțiul a fost transformat într-o companie pentru a optimiza utilizarea lemnului în vederea amenajării locațiilor, podurilor și dezvoltării infrastructurii.

 

 

„În acea perioadă am investit în mașini pentru prelucrarea lemnului, începând cu fierăstrăul Wood-Mizer LT20”, explică Dotta. „Această mașină continuă să fie operată până și astăzi, transformând lemnul în cherestea și facilitând întreținerea podurilor, potecilor și gardurilor.”

Principala caracteristică a tehnologiei fierăstrăului Wood-Mizer, conform directorului Consorțiului, este flexibilitatea. Fierăstrăul LT20 este conceput pentru a debita bușteni cu diametrul de până la 80 de centimetri, lungime de aproape opt metri și jumătate, și este echipat cu un dispozitiv electronic de comandă pentru a seta grosimea necesară a scândurii debitate. „Beneficiile acestui fierăstrău sunt numeroase”, adaugă Dotta. „Fierăstrăul mic, manevrabil și extrem de folositor funcționează bine atât pe șantierele mobile, cât și static la principala noastră fabrică de prelucrare a lemnului. Pe scurt, fierăstrăul Wood-Mizer s-a dovedit versatil și fiabil de-a lungul anilor.”

 

 

În esență, folosirea eficientă a materiilor prime lemnoase înseamnă crearea mai multor oportunități pentru sector și lucrătorii săi. „Cumpărăm lemn la prețuri cuprinse între 25 și 30 de euro metrul cub, care, după prelucrare, se poate ridica la 600 de euro metrul cub”, explică Dotta. Astăzi, Consorțiul are peste douăzeci de angajați. La începutul anilor 1990, erau doar patru.

***