Două fierăstraie WM4000 înlocuiesc patru modele LT40 șI măresc semnificativ producția

Un producător ceh de cherestea își leagă dezvoltarea din ultimii 20 de ani de adăugarea rând pe rând a unui fierăstrău LT40, până la trecerea la modelele industriale Wood-Mizer.

em>"În urmă cu 20 de ani, am cumpărat primul nostru fierăstrău - un model Wood-Mizer LT40", își amintește Miroslav Čekal din Cehia. "Treptat, de-a lungul anilor, am cumpărat mai multe astfel de modele, iar în final am ajuns să deținem șase fierăstraie LT40 care rulau zilnic."

Compania lui Miroslav este un excelent exemplu al modului în care o fabrică poate să se dezvolte în mod constant, investind în funcție de necesități și crescând capacitatea de producție fără a se expune la multe riscuri dintr-o dată. Chiar dacă această companie avea șase fierăstraie în funcțiune, Miroslav a descoperit că este nevoie de creșterea și mai mult a productivității. Așadar, a decis să opteze pentru modelul de fierăstrău industrial Wood Mizer WM4000.

"Acesta a înlocuit două LT40, iar eficiența a crescut", spune Miroslav.

Chiar și după punerea în funcțiune a noului fierăstrău industrial, comenzile lor au continuat să crească în fiecare an, așa că recent a trebuit să adauge încă un fierăstrău industrial WM4000 pentru a-și spori productivitatea.

"Debităm în general bușteni de stejar si plop. Producem cherestea de plop pentru producători de sicrie si cherestea de stejar pentru industria construcțiilor, in principal pentru export, iar această piață este în creștere rapidă", remarcă Miroslav.

"Am vrut să cumpărăm o un alt fierăstrău WM4000, dar problema a fost că hala noastră de producție a fost construită în așa fel încât făcea imposibilă instalarea unei configurații tipice WM4000. Aveam nevoie de o mașină cu un flux de lemn complet inversat", afirmă domnul Čekal.

Miroslav a contactat agentul Wood-Mizer din Cehia pentru a vedea dacă există vreun mod în care Wood-Mizer ar putea găsi o soluție personalizată la această provocare. "De când am optat pentru primul nostru model LT40, nu numai că am obținut o mașină excelentă, dar am beneficiat și de cele mai bune servicii. Tehnicienii Wood-Mizer au fost întotdeauna disponibili să discute telefonic cu noi sau să ne viziteze personal pentru instruire sau consiliere. Deci, am fost convins că i-aș putea contacta pentru această problemă", spune el.

Nu a fost dezamăgit. Inginerii de la Wood-Mizer au lucrat la rezolvarea problemelor legate de spațiu și de flux ale clădirii lui Miroslav și au creat un fierăstrău adaptat nevoilor sale. "Wood-Mizer a personalizat fierăstrăul WM4000 pentru a se potrivi cu cerințele fabricii noastre, așa că a fost construit cu sistem hidraulic de manevrare a buștenilor invers, special pentru noi". Pentru a lucra în tandem cu fierăstrăul WM4000, Miroslav a comandat un circular EG300 pentru a îmbunătăți în continuare capacitatea liniei de producție.

Aceste schimbări au condus la creșterea productivității pe care Miroslav și-o dorea. "Producem în fiecare lună 1500 de metri cubi de cherestea", spune dl Čekal. "Fiecare dintre cele două fierăstraie industriale WM4000 produc 500 de metri cubi de lemn, iar alte 500 de metri cubi sunt produse de cele două modele LT40 încă aflate în exploatare".

Aceste treceri la fierăstraiele industriale au generat, de asemenea, economii semnificative în ceea ce privește cerințele de forță de muncă, costurile pânzelor și cheltuieli reduse cu întreținerea. "Datorită înzestrării cu modelele industriale WM4000, cerințele noastre de forță de muncă s-au diminuat de la 10 angajați la doar 6 în secția de prelucrare a lemnului. Iar acum avem un consum mai mic de pânze, de piese de schimb și generăm mai puține deșeuri. Consumul nostru de energie a rămas aproximativ același", prezintă Miroslav cifrele statistice.

Miroslav Čekal este foarte mulțumit de aceste îmbunătățiri aduse fabricii și chiar continuă să reflecte mai departe, gândindu-se la mașini suplimentare pe care le poate adăuga liniilor de producție pentru a ține pasul cu piața. "Mașinile noastre rulează deja 10 ore pe zi și practic nu ar fi o problemă pentru acestea să funcționeze mai mult, dar totuși nu vrem să ajungem să lucrăm 16 ore pe zi!" El este convins că următoarea investiție va fi făcută din nou într-un model al gamei de echipamente industriale de la Wood-Mizer.