Un fierăstrău LT15 din Zambia este utilizat pentru a produce 50.000 stupi de albine

De Wood-Mizer, Europe

 

John Enright s-a născut din misionari metodiști și și-a petrecut întreaga viață trăind și lucrând în Congo și Zambia - ca pastor, profesor, pilot și pionier al proiectelor de dezvoltare economică durabilă.

Membrii familiei Enright au fost forțați să fugă din Congo în momentul izbucnirii războiului din 1998. Și-au reconstruit însă centrul lângă Ndola, Zambia, unde conduc o școală profesională, o școală pentru copii și o școală pastorală, printre alte programe variate.

John lucrează alături de localnici pentru a construi afaceri profitabile, reproductibile, durabile și care nu depind în totalitate de implicarea sa viitoare. Începând cu un concept inițial, John și colegii săi dezvoltă ei înșiși ideea de afaceri, lucrând pentru a crea un model solid. Proiectele de afaceri ale lui John de până acum sunt creșterea peștilor Tilapia, cultivarea de aloe vera, plantații de banane, ferme de creșterea animalelor și un atelier de prelucrare a lemnului.

 

 

 

Deși John a cunoscut succesul prin afacerile de mai sus, proiectul său de miere sfidează toate așteptările de dezvoltare. Proiectul se bazează pe un model de afaceri cooperativ și a produs 100 tone de miere prelucrată în 2014, cu 150 tone estimate în 2015, iar cea mai mare parte din aceste cantități destinată piețelor externe.

Interesant este faptul că ideea proiectului de miere a luat naștere din afacerea de prelucrarea lemnului.

Combaterea defrișărilor prin adăugarea de valoare

„Sătenii înfometați sunt scoși automat din dezbaterea de protecție de mediu ce are loc la nivel mondial”, ne amintește John. „Sunt forțați să găsească toate mijloacele posibile pentru a se hrăni pe ei și familiile lor. Pentru a-i convinge pe locuitorii din Zambia să conserve pădurile și resursele naturale, trebuie să îi convingem de interesul lor, atât pe termen lung, cât și pe termen scurt, de a păstra mediul așa cum este în prezent în jurul lor. ”

 

 

O altă piedică întâmpinată este că lemnul finisat destinat utilizării în construcții sau procesării finale este prelucrat în mod tradițional de câteva gatere mari și ineficiente care rulează echipamente învechite. Infrastructura precară face ca obținerea cherestelei să fie dificilă și costisitoare pentru localnicii care nu au alte venituri disponibile.

La începutul anilor 1980, fondatorul Wood-Mizer, Don Laskowski, a donat un fierăstrău organizației misionare a lui John. John a reușit să înființeze un mic atelier pentru a produce local cherestea, uși și ferestre care erau accesibile pentru comunitate, demonstrând astfel că lemnul reprezintă cu adevărat o resursă valoroasă pe care oamenii din Africa o pot folosi pentru a-și îmbunătăți viața în mod semnificativ, fără a recurge la exportul buștenilor sau transformarea acestora în cărbuni.

 

 

 

 

 

 

Ideea lui John cu proiectul de producție de miere a rezultat din viziunea asupra modului în care resturile de lemn din atelierul de prelucrare ar putea fi refolosite. Din nou, el a căutat să găsească un scop mai înalt pentru o resursă subevaluată - resturile de cherestea ar putea fi folosite pentru a construi stupi de albine.

Dezvoltarea Bee Sweet Honey

Proiectul fabricării de stupi de albine a fost început cu mai bine de opt ani în urmă. Au învățat multe în primii ani, de exemplu cum să fixeze stupii în copaci pentru a reduce riscul de furt și contaminarea cu termite și atacul bursucilor de miere. De asemenea, au lucrat la proiectarea stupului pentru a maximiza procesul de curățare a mierii și ușurința colectării.

„Ceea ce încercăm să facem este să construim un stup care este Africa-friendly”, explică John. „Astfel, stupul este foarte diferit de un stup pe care l-ați vedea în America sau Europa.”

Treptat, au dezvoltat un model de afaceri cooperativ pentru a maximiza numărul de persoane care ar putea beneficia de afacere, dar și pentru a garanta controlul calității și eficientizarea eforturilor de distribuție a produsului final.

„Când am început, am făcut multe greșeli”, își amintește John, „Dar am ajuns încet la punctul în care sistemul funcționează. Noi o numim micro-franciză. Sătenii fac ce pot, noi facem ce putem, alții fac marketing și toată lumea câștigă. ”

 

 

 

 

Participanții la compania Bee Sweet Honey sunt săteni cărora li se acordă un număr stabilit de stupi, iar principalele lor responsabilități sunt să îngrijească stupul și să se asigure că nu este furat sau atacat de dăunători. John explică faptul că numărul ideal de stupi pentru a fi administrați de o singură persoană este de 25, dar unii operează chiar și până la 40 de stupi.

Echipa lui John vizitează sătenii participanți de două ori pe an (primăvara și toamna) pentru a recolta mierea și a plăti participanții în funcție de cantitatea de miere recoltată. În 2014, peste 65.000 de lire sterline au fost plătite participanților la cooperativă. Se vor plăti sume mai mari în viitor pe măsură ce noii proprietari de stupi obțin primele recolte, iar alții își măresc numărul existent de stupi.

 

 

 

 

„Noi nu facem apicultură; asigurăm doar colectarea mierii”, ne împărtășește John. „Atâta timp cât există albine care intră și ies din stupi, mierea este recoltată de două ori pe an. Este un sistem simplu, dar care le permite oamenilor să-și trimită copiii la școală, să așeze un acoperiș de tablă deasupra casei lor și ducă un trai decent. ”

Producție de stupi de albine „Africa friendly”

John are 15 muncitori angajați cu normă întreagă în atelierul de fabricare a stupilor de albine. Lemnul folosit pentru stupi provine de la fabrica de cherestea și de la bușteni rebut ieftini existenți la nivel local. Buștenii sunt tăiați pe jumătate de fierăstrăul Wood-Mizer LT15 și apoi trec prin ferăstraie de retăiere pentru a produce scânduri cu grosimi exacte. Scândurile proaspete sunt apoi tăiate pe ferăstraie pentru debitare la lungimile necesare.

 

 

 

 

John insistă asupra faptului că importanța fierăstrăului mic este imensă. „Toate acestea provin din faptul că fierăstraiele Wood-Mizer ne oferă scânduri de calitate, adaptate la specificații particulare, care ne permit să realizăm acești stupi. Nimic din toate acestea nu ar fi posibil fără fierăstrăul Wood-Mizer. Reprezintă o verigă esențială într-un lanț care aduce în prezent un beneficiu substanțial pentru mii de oameni.”

În timpul sezonului uscat, scândurile sunt așezate în exterior, la soare, pentru a se usca timp de două zile, apoi sunt așezate într-un dispozitiv de fixare vertical și sunt lipite pe margine pentru a forma panourile laterale ale stupului.

 

 

 

 

 

 

 

 

„Albinelor nu le pasă dacă stupul arată sau nu bine”, râde John în timp ce ne demonstrează metoda de lipire. Apoi, diferitele componente sunt ambalate pentru expediere. Asamblarea finală a stupilor se face după expediere pentru a reduce costurile de transport. Un sistem simplu de scripete cu frânghie permite ridicarea de la sol și coborârea stupilor, eliminând nevoia cățărării.


Dezvoltare și viitor

Deși Bee Sweet produce miere pentru piața locală din Zambia de câțiva ani, dezvoltarea reală a început atunci când au reușit să obțină certificarea de produs organic pentru mierea lor în Uniunea Europeană, deschizând ușa către piețe internaționale mult mai mari.

Peste 10.000 de persoane din nordul Zambiei participă și peste 50.000 de stupi sunt acum pe teren. Cei implicați au constatat că fiecare stup va produce aproximativ 15 kilograme de miere anual, ceea ce va reprezenta per total o cantitate foarte mare de miere până la sfârșitul anului. Cincizeci de tone au fost recoltate în primăvara anului 2014 și 90% din miere este vândută deja la nivel internațional - restul este vândută pe piața locală la prețuri mai mici.

 

 

 

 

 

 

„Proiectul mierii este unic”, remarcă John. „Permite unei persoane foarte simple să producă miere certificată organic, care poate fi vândută în întreaga lume. Persoanele implicate acum creează miere și ceară organică și sunt plătiți în măsura muncii lor - nu printr-un sistem de caritate. Este foarte palpitant acest lucru!"

În prezent, atelierul lui John produce componente pentru peste două sute de stupi în fiecare zi. Aceștia ar dori să poată produce 500 de stupi pe zi, așa că au achiziționat un nou fierăstrău dublu-vertical Wood-Mizer TVS care îi va ajuta să dubleze producția.

„Am dori să vedem cum alte organizații preiau acest model”, ne împărtășește John. „Am putea vedea cu toții cum proiectul stupilor de albine devine un creator imens de bogăție, determinare și o binecuvântare imensă în toată Africa.” John ne expune că există în prezent grupuri care reproduc proiectul stupilor și mierii de albine în Honduras, Etiopia, Congo și Malawi.

www.beesweetltd.com

 

 

 

 

 

Privacy Policy