Mașinile de ascuțit de la Wood-Mizer – Cele mai noi echipamente pentru întreținerea pânzelor panglică de fierăstrăude Maintenance

De Wood-Mizer, Europe

 

Fiecare pânză de fierăstrău are nevoie de întreținere adecvată pentru a debita cu eficiență și precizie. În procesul de debitare, chiar și cea mai bună pânză se va toci mai devreme sau mai târziu, muchiile sale reducându-și capacitatea de a tăia eficient, iar dinții pânzei pierzându-și forma corectă. Există o modalitate de a evita aceasta, prin ascuțirea pânzelor folosind o mașină specializată, un disc de șlefuire și ulei mineral pentru șlefuire. După ascuțire, trebuie să ceaprăzuiți dinții pânzei pentru a pregăti pânza de fierăstrău pentru debitare.

Pânzele de fierăstrău Wood-Mizer oferă performanțe și durabilitate ridicate la prețuri rezonabile. În plus, Wood-Mizer oferă o gamă largă de mașini și accesorii pentru întreținerea acestora, de exemplu, mașini de ascuțit pânze panglică de fierăstrău, mașini de ceaprăzuit dinții, dispozitivele de măsurare, discuri CBN și ulei de șlefuit.

Unul dintre echipamentele esențiale pentru întreținerea pânzelor de fierăstrău este mașina de ascuțit, care va restabili muchiile ascuțite ale pânzei și profilul corect al dinților. Wood-Mizer oferă mai multe mașini de ascuțit pânze panglică de fierăstrău – modelul BMS250 la prețuri accesibile și modelele mai avansate BMS500 și BMS600. Chiar dacă prezintă un design diferit, împărtășesc unele caracteristici comune - toate folosesc discuri de ascuțit CBN profilate și au capul de șlefuit blocat la un anumit unghi, asigurând cea mai bună potrivire și consistență a discului față de profilul lamei.

Tehnologia de șlefuire CBN

Compania Wood-Mizer recomandă utilizarea tehnologiei de șlefuire CBN, care folosește un material super abraziv, cu formă cubică de nitrură de bor, pentru cele mai bune rezultate de ascuțire. Particulele CBN sunt la fel de dure ca cel mai dur material al pământului - diamantul. Acestea oferă o șlefuire mult mai bună decât discurile abrazive tradiționale din oxid de aluminiu sau carbură de siliciu, deoarece nu se tocesc rapid și nu ard materialul. Un disc CBN are un profil care se potrivește exact cu geometria dintelui pânzei. Wood-Mizer oferă pânze de fierăstrău cu mai multe profiluri diferite ale dinților, iar pentru fiecare profil de pânză există un profil CBN dedicat. Dacă alegeți un profil CBN necorespunzător, acesta va deteriora discul abraziv, va deforma profilul pânzei sau chiar provoca ruperea capului de șlefuire de pe mașina de ascuțit.

Tehnologia de șlefuire CBN necesită ulei mineral pentru răcire și curățare. Wood-Mizer recomandă utilizarea uleiului mineral cu specificațiile tehnice ACP1 sau ACP2 pentru a curăța eficient structura abrazivă a discului și răci suprafețele care se încălzesc în timpul procesul de șlefuire. Acest lucru ajută la utilizarea discului abraziv CBN pentru o lungă perioadă de timp, cu cele mai bune performanțe în exploatare.

 

 

Caracteristicile mașinilor de ascuțit Wood-Mizer

Gama de mașini de ascuțit pentru pânze de fierăstrău de la Wood-Mizer începe cu BMS250, o mașină de ascuțit automată de înaltă calitate concepută pentru întreținerea regulată și fiabilă a pânzei într-o activitate profesională de producere de cherestea. Mașina BMS250, spre deosebire de versiunea sa mai simplă - BMS200, are un capac pentru capul de șlefuire care protejează mecanismul interior și un panou de control integrat în tabloul electric. Mașina de ascuțit este acționată de un motor electric de 0,18 kW (230V), ce antrenează discul abraziv de 127 mm la o viteză de rotație de 2700 rpm. Ascute pânzele de fierăstrău cu lățime de 25-50 mm cât mai eficient posibil datorită caracteristicilor precum oprirea automată, viteza de avans variabilă, gura de evacuare și tampoanele ștergătorului de ulei. Instalarea pânzei pe mașină și procedura de reglare a adâncimii de șlefuire și a mișcării împingătorului se realizează simplu și fără efort. Wood-Mizer recomandă să treceți pânzele de fierăstrău prin mașină în 2-3 cicluri pentru cele mai bune rezultate de ascuțire, operație care durează în general mai puțin de 4-5 minute.

 

 

Alte două mașini de ascuțit din oferta Wood-Mizer sunt BMS500 și BMS600. Proiectarea acestora îndeplinește cerințele fierăstraielor de mare capacitate, ce necesită ascuțirea pânzelor continuu. Ambele modele sunt compatibile cu un disc de șlefuire de 203 mm și sunt acționate de un motor electric de 0,75 kW (400V), care rulează la o viteză de 4280 rpm. Pentru o eficiență îmbunătățită a procesului de ascuțire, modelele BMS500 și BMS600 dețin un dispozitiv automat de debavurare, oprire automată cu contorul dinților și un panou de control ușor de accesat. Ascuțirea unei pânze de fierăstrău cu lățimea de 25-75 mm cu spațiul dintre dinți de 13-29 mm, necesită, în general, un ciclu unic de 3-4 minute. Modelul BMS600 diferă de BMS500 prin echiparea cu o pompă de ulei mai eficientă, un rezervor de ulei mai mare și duze de aplicare pentru ulei îmbunătățite.

 

 

Recomandări pentru ascuțirea pânzelor de fierăstrău

Înainte de a trece la întreținerea pânzei, asigurați-vă că ați pregătit pânza de fierăstrău și mașina pentru aceasta. Urmați recomandările de mai jos:

  1. Ascuțiți pânzele după ce au fost curățate de rășină, sevă, ulei sau murdărie, astfel încât procesul să fie cât mai eficient posibil și să nu cauzeze uzură suplimentară pe mașina de ascuțit.
  2. Reglați adâncimea de șlefuire și mișcarea împingătorului înainte de fiecare ciclu de ascuțire.
  3. Folosiți discuri CBN cu profilul corect care se potrivește cu geometria dinților pânzei. Nu încercați să schimbați unghiul capului de ascuțire setat din fabrică. Curățați regulat discul CBN cu o perie și solvent.
  4. Utilizați uleiul mineral de șlefuit cu specificațiile tehnice ACP-1 sau ACP-2 pentru a răci pânzele și a preveni înfundarea structurii abrazive a discului CBN. Înlocuiți-l în mod regulat și utilizați evacuarea pentru a evita inhalarea fumului de șlefuire.
  5. Inspectați clemele de pânză ale mașinii de ascuțit, verificați starea împingătorului care avansează pânza, curățați duzele de aplicare a uleiului, îndepărtați pilitura metalică de pe magneții scufundați în ulei, verificați și înlocuiți la timp orice părți mobile ale mașinii.
  6. Păstrați mașina de ascuțit într-un mediu curat și uscat. Îndepărtați murdăria, rumegușul, așchiile de lemn și alte reziduuri la sfârșitul turei de lucru.
  7. Siguranța mai presus de toate! Purtați mănuși de protecție la manipularea obiectelor ascuțite, ochelari de protecție pentru a vă proteja ochii și antifoane pentru a reduce zgomotul nociv. Citiți manualele de utilizare și urmați instrucțiunile furnizate de producător.


Urmați aceste recomandări și bucurați-vă de o funcționare lungă și satisfăcătoare a mașinilor de ascuțit pânze de fierăstrău de la Wood-Mizer, care vor ajuta la întreținerea pânzelor folosite la un nivel ridicat.

***

 

Abonati-vă la newsletter-ul nostru
Primiți notificări pe email despre promoţii speciale şi produse noi!