Seria video Swedish Homestead: Modul sigur și precis de a doborî un copac

De Wood-Mizer, Europe

 

Fermierul Simeon Fuchs ne împărtășește tehnici sigure și dovedite de a doborî copacii mari, folosite de vechii lucrători forestieri suedezi.

Pentru doborârea copacilor sunt folosite diferite tehnici în întreaga lume. În Suedia, lucrătorii forestieri tineri prețuiesc tradiția și experiența celor vechi. Simeon nu face excepție. Tăind copaci de peste zece ani, Simeon atribuie stilul, precizia și profesionalismul activității sale vechilor lucrători forestieri suedezi, care l-au învățat tot ce trebuie să știe despre doborârea copacilor.

"Cred cu tărie în necesitatea folosirii echipamentului de siguranță adecvat", începe Simeon. Cel mai important aspect al doborârii copacilor îl reprezintă experiența și echipamentul necesar pentru prevenirea rănirii sau chiar decesului. Chiar și pentru lucrătorii forestieri calificați, ferăstraiele cu lanț sunt foarte periculoase. Deși tehnicile de tăiere pot varia, protecția adecvată a capului, urechilor, ochilor și corpului este crucială înainte de orice operație de tăiere.

Simeon explică că poartă pantaloni și bocanci pe care un fierăstrău cu lanț nu îi poate tăia și o jachetă luminată care asigură vizibilitate în pădure. Contrar credinței populare, Simeon comentează, pantalonii și bocancii rezistenți sunt destul de confortabili și ușor de purtat în timpul deplasării la locul de muncă. O cască robusta si cureaua cu scule sunt de asemenea importante pentru un lucrător forestier. Cureaua lui Simeon conține o ruletă pentru măsurare, pene și un topor.

Pentru a tăia copacul de jos, Simeon folosește un fierăstrău cu lanț STIHL MS360. Simeon face la început o crestătură în copacul respectiv, care controlează locul unde acesta va cădea. Crestătura este dispusă în fața unui par împlântat în pământ, care indică direcția de cădere.

Mânerul fierăstrăului cu lanț îl ajută pe Simeon să măsoare exact unde taie. "Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le-am văzut la alții este că atunci când taie un copac, nu pornesc de jos", spune Simeon. Pornind de prea sus, se irosesc resurse de cherestea valoroase.

După crestare, Simeon tăie în jurul copacului. Ajuns aproape la jumătate, introduce două pene pentru a ghida copacul când acesta va cădea. Introducându-le deocamdată doar vârful acestor pene, continuă să taie în jurul copacului. Apoi, introduce complet penele, verificând frecvent locul spre care copacul începe treptat să se încline. În cele din urmă, Simeon pășește înapoi când copacul cade cu precizie lângă parul împlântat în pământ înainte.

 

***

Alte serii Swedish Homestead:

Modul sigur și precis de a doborî un copac

Iată cum fierăstrăul Wood-Mizer funcționează în aer liber pe timp de iarnă

De ce este bine să fie tăiați unii copaci

Cum un fierăstrău Wood-Mizer LT40 taie un buștean de la început până la sfârșit

Cum se curăță o pădure și se produce în același timp lemn de foc

Nu țintiți profitul rapid, ci produsele de calitate premium

Căutați un hobby care se plătește singur? Luați în calcul un fierăstrău!

Abonati-vă la newsletter-ul nostru
Primiți notificări pe email despre promoţii speciale şi produse noi!